Durerea de urechi, cele mai frecvente două situații. Medic: Vor apărea secreţii urât mirositoare și scăderea auzului se va amplifica

Monika Baciu |
Data publicării:
durerea de urechi - FOTO: Freepick
durerea de urechi - FOTO: Freepick

Durerea de urechi poate apărea din mai multe cauze. Există, însă două situații speciale care cauzează durerea.

Durerea de urechi este neplăcută, însă poate fi evitată, în anumite situații. Medicii specialiști arată care sunt cele mai frecvente două cauze care pot determina apariția durerii.

Otitele, cauza durerilor

Medicul ORL, Dorin Romanaț, explică pe pagina sa de Facebook, care sunt cele două cauze principale care pot face că urechea să devină sensibilă și dureroasă.

Conductul auditiv extern să fie îngustat, inflamat şi dureros la atingere să fie plin de secreţii urâte (piele descuamată, cerumen, apa) uneori cu miros neplăcut, în acest caz avem de a face cu otita externă, care poate fi bacteriană sau micotica.

Conductul auditiv extern este liber, se poate vedea timpanul care este roşu, congestionat, bombat şi în spatelui lui se pot vizualiza secreţii seroase, chiar purulente. În acest caz este vorba de otita medie care poate fi serioasă, purulentă.  

Ambele tipuri de otita medie pot cauza durere de ureche cu intensitate foarte mare însoţită de scăderea auzului, dar, diferă foarte mult între ele prin cauza de apariţie, manifestare şi tratament.

Otita externă apare mai ales vara, când te bălăceşti în apa de mare sau piscina.

Datorită pătrunderii apei în conductul auditiv extern, (plus folosirea beţişoarelor de tifon) exces pe care îl face apa cu pielea conductului auditiv extern se produc mici eroziuni la nivelul tegumentului pe unde pot intra bacterii şi ciuperci.

Acestea vor infecta local zona şi tegumentul conductului se va edema, înroşi iar conductul se va îngusta favorizând astfel scăderea auzului şi debutul durerii auriculare”, explică medicul ORL.

Vezi și: Hernia inghinală, cauze și tratament. Poate pune viața în pericol

Asistență medicală pentru a evita complicațiile

Medicul arată că este nevoie de asistență medicală, în caz contrar, pot apărea complicații serioase.

”Dacă nu mergem imediat la doctor această infecţie se va extinde în profunzime şi vor apărea secreţii urât mirositoare iar durerea de ureche şi scăderea auzului se vor amplifica.

Otita medie apare în cazul unei viroze sau răceli atunci când avem nasul înfundat şi cu secreţii (apoase sau de culoare galben verzuie). Fără să ne dăm seama nu suflam nasul cât de des şi cât de bine ar trebui iar acele secreţii din nas pot trece în urechea medie prin trompa lui Eustachio declanşând o cascadă de modificări creând pentru început senzaţia de ureche înfundată, scăderea auzului.

Dar aceste secreţii din interiorul urechii medii se vor aduna în cantitate atât de mare încât vor bomba timpanul şi îl vor inflama iar în acest moment se va instala şi durerea de ureche.

Dacă nu vom ajunge imediat la medic secreţiile seroase din interior se vor infecta bacterian şi se vor transforma în secreţii purulente care pot duce fără un tratament correct la perforaţia membrane timpanice”, explică medicul.

Vezi și: Boala gastrointestinală, cauze și tratament. Medic: Pe lângă regimul alimentar, este foarte important să consumăm o cantitate suficientă de lichide

Ceara din urechi, una din cauze

Ceara acumulată în urechi poate duce la apariția durerii. Când procesul nu funcționează bine, ceara se acumulează și se întărește, astfel încât canalul urechii să fie blocat.

Nu folosi tampoane de bumbac sau alte obiecte pentru a încerca să scoți ceara din urechi.

Dopul de ceară care se formează în urechi joacă un rol cheie în menținerea sănătății acestea. Este compusă creată dintr-un ulei ceros numit cerumen, care este produs în canalul urechii, din grăsimi, sudoare și resturi din interiorul urechii. Este în general de culoare galbenă, dar poate avea și culoare mai închisă, maronie.

Canalul urechii este zona dintre urechea exterioară și urechea medie, iar ceară care se formează aici protejează urechea de invazia particulelor străine, cum ar fi praful și microorganismele. De asemenea, ea împiedică apa să intre și să irite pielea din interiorul canalului urechii. Ceara iese apoi din canalul urechii în mod natural și este spălată.

Vezi și: Brânza, benefică pentru organism. Cine NU trebuie să o consume

Efect antibacterian

Medicul ORL, Dorin Romanaț explică pe pagina sa de Facebook care este rolul dopului de ceară.

”Cerumenul este o substanță ceroasă secretată în mod natural de glandele canalului auditiv extern. Aceasta are efect antibacterian, un pH acid benefic tegumentului și are rol în împiedicarea pătrunderii corpilor străini în urechea externă.

Dopul de cerumen reprezintă acumularea în exces a cerumenului în canalul auditiv extern prin tasarea frecventă a acestuia cu bețișoare igienice, folosirea de căști audio intraauriculare, purtarea de proteze auditive, sau din cauza formei anatomice a conductului auditiv extern (la unele persoane acesta este îngust, angulat)”, arată medicul.

Citește mai departe AICI

Ce sunt otitele

Otitele, infecțiile urechii, pot fi mai frecvente la copii decât la adulți, dar pot apărea și la vârste mature, uneori chiar din cauza modului greșit de curățare a urechii, prin intermediul bețișoarelor de urechi.

Spre deosebire de infecțiile din perioada copilărie, care sunt adesea minore și trec rapid, cele care au loc la vârste adulte pot semnala probleme de sănătate mai grave, unele putând duce chiar și la pierderea auzului.

Otita poate fi cauzată de bacterii, viruși și se manifestă preponderent prin durere, fiind localizată pe unul dntre cele trei părți ale urechii: internă, medie și externă.

Vezi și: Foliculita, cauze și tratament. Poate apărea de la epilat, bărbierit sau igienă precară

Care sunt cauzele otitelor

În cazul otitelor externe, principala cauză este înotul sau chiar dușul, în special în apă cu un nivel ridicat de bacterii. Apa lăsată în interiorul canalului urechii poate deveni un teren propice de reproducere pentru bacterii. De asemenea, o altă cauză este curățarea prea frecventă a urechilor, dar și utilizarea pe o perioadă îndelungată a căștilor.

Otita medie se manifestă, în special la copii, pe fondul unei infecții anterioare a tractului respirator care se răspândește la urechi. Astfel, când trompa lui Eustachio (tubul care conectează urechea medie de faringe) este blocată, lichidul se colectează în spatele timpanului, apar bacteriile provocând durere și infecție.

Cauzele de apariție a otitei interne nu sunt pe deplin cunoscute, aceasta fiind legată, în trecut, de infecțiile virale.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel