Durere de stomac bruscă: 7 motive pentru care apare

Durere de stomac - Foto: Freepik @Samuel123
Durere de stomac - Foto: Freepik @Samuel123

Există cel puțin 7 cauze principale pentru care poate apărea durerea bruscă de stomac.

Durerea de stomac, sau durerea abdominală, poate apărea din diverse motive, iar uneori aceasta poate fi bruscă sau intensă, lucru care necesită mare atenție, poate chiar medicală.

Cauzele pot varia de la afecțiuni minore, la situații mai grave și pot include:

1. Gastrita acută

Gastrita acută apare atunci când mucoasa stomacului se inflamează rapid, cauzând dureri bruște și intense. Această poate fi declanșată de consumul excesiv de alcool, infecția cu bacteria Helicobacter pylori sau utilizarea frecventă a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene, precum aspirina sau ibuprofenul.

Studiile au arătat că infecția cu Helicobacter pylori este una dintre cauzele majore ale gastritei acute.

2. Ulcerul gastric sau duodenal

Un ulcer gastric sau duodenal reprezintă o rană care se dezvoltă în mucoasa stomacului sau a duodenului.

Aceasta poate provoca dureri acute și bruște, mai ales atunci când ulcerul se agravează sau când alimentele irită zona afectată.

Cercetările indică faptul că infecția cu Helicobacter pylori contribuie în mod semnificativ la dezvoltarea ulcerelor.

3. Colică biliară

Durerea bruscă de stomac poate fi cauzată de colica biliară, care apare atunci când calculii biliari blochează temporar canalul biliar.

Această durere este descrisă adesea ca o senzație intensă, localizată în partea dreaptă a abdomenului superior și poate radia spre umăr sau spate.

Un studiu publicat în World Journal of Gastroenterology subliniază că aproximativ 10 - 15% din populație dezvoltă calculi biliari, iar un procent semnificativ va experimenta colici biliare.

4. Pancreatita acută

Pancreatita acută este o inflamație bruscă a pancreasului, ce poate provoca dureri severe în zona superioară a abdomenului, adesea descrise ca o durere care radiază spre spate.

Consumul excesiv de alcool și prezența calculilor biliari sunt principalele cauze ale acestei afecțiuni, conform unui studiu publicat în The Lancet.

Pancreatita necesită adesea intervenție medicală de urgență.

5. Sindromul de colon iritabil

Sindromul de colon iritabil poate provoca dureri abdominale, asociate frecvent cu balonare și modificări ale tranzitului intestinal.

Deși cauzele exacte ale sindromului de colon iritabil nu sunt pe deplin înțelese, se crede că stresul, alimentația și dezechilibrul microbiomului intestina pot juca un rol major. Un studiu din American Journal of Gastroenterology arată că sindromul de colon iritabil afectează până la 15% din populație și este o cauză comună  durerilor abdominale recurente.

6. Intoxicație alimentară

Consumul de alimente contaminate cu bacterii, virusuri sau paraziți poate duce la apariția rapidă a durerilor abdominale.

Simptomele includ, pe lângă durerea bruscă de stomac, greață, vărsături și diaree.

Un raport din Centers for Disease Control and Prevention (CDC) indică faptul că, de obicei, simptomele apar la câteva ore după ingestia alimentului contaminat.

7. Apendicita acută

Apendicita este una dintre cele mai comune cauze de durere abdominală acută care necesită intervenție chirurgicală. Durerea începe de obicei în jurul buricului și se mută treptat în partea dreaptă inferioară a abdomenului.

Fără tratament, apendicita poate duce la peritonită, o complicație gravă.

Conform unui studiu din Journal of the American Medical Association, apendicita afectează 5 - 9% din populație și necesită tratament prompt.

Deși afecțiunile mai sus menționate pot părea banale, dacă te confrunți cu o durere de stomac bruscă și severă, consultă un medic cât mai repede pentru a preveni complicațiile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel