Munca de birou, cu perioade îndelungate de stat pe scaun, are un impact major asupra coloanei vertebrale, iar durerile de spate nu trebuie neglijate.
Fizioterapeutul Alexandru Ilie a explicat care sunt cauzele care duc la durerile de spate, de ce este important să ne ascultăm corpul și să nu tratăm doar simptomele durerii de spate, dar și cum putem să ne îmbunătățim mobilitatea, în numai câteva minute, chiar în fața biroului.
”Extrem de important este să ne ascultăm corpul. E important să înțelegem că atunci când stăm în poziția așezat, presiunea asupra coloanei vertebrale este înregistrată între 50-100 % în plus față de presiunea pe care o înregistrăm când stăm în ortostatism.
Din acest motiv, fenomenele de tip hernie de disc, fie că sunt înregistrate la nivel cervical sau la nivel lombar, sunt fenomene care apar foarte timpuriu. După 5,7 sau chiar 10 ani de când lucrezi în poziţie aşezat, deci în jur de 30-35 de ani, poți prezenta astfel de semne”, a declarat fizioterapeutul Alexandru Ilie, la Antena 3.
Vezi și: Fizioterapia, soluția împotriva anxietății. Ilie: Te face să te simți bine
Durerile de spate, cauze și simptome
Potrivit fizioterapeutului, una dintre principale cauze ale durerilor de spate este dată de poziționarea greșită pe care oamenii o au.
”La nivel cervical, în momentul în care capul stă foarte mult proiectat înainte apar tensiuni foarte mari la nivel suboccipital și din acest motiv această structură vasculară, trunchiul bazilar, poate prezenta obstrucție, adică musculatura începe să apese pe această structură vasculară și apar fenomenul de dureri de cap.
Coborând la nivel toracal, insuficiența musculară produce un fenomen de inflamație și astfel frecvent este întâlnită durerea la nivelul benzii sutienului, între omoplați, deci este nevoie să creștem suportul muscular.
La nivel lombar, așa cum spuneam este presiunea cea mai mare și se instalează fenomenul de tip hernie.
Când stăm prea mult pe scaun, nucleul pulpos caută să determine o compresie, să creeze o compresie pe rădăcina nervoasă. Astfel, apar acele dureri de spate. Putem face nişte exerciţii foarte simple la birou”, a mai spus fizioterapeutul.
În ceea ce privește semnele durerii de spate, Ilie afirmă că de cele mai multe ori acestea sunt neglijate, mai mult decât atât se tratează doar simptomele, care de fapt duc la agravarea lor, iar ce este cel mai important, în final se ajunge la bisturiu.
Semnele durerilor de spate
- durere locală, durere discretă, de exemplu la nivel lombar spre fesier,
- durere cervicală, cu dureri de cap, ocazionale sau frecvente,
- dureri iradiante, spre umăr.
Vezi și: Migrena cu aură, simptome și tratament. Afectează una din trei femei
Durerile de spate, remedii prin exerciții
Cum durerile de spate se găsesc în mod frecvent în rândul celor care au lucru prelungit la birou, în poziția de stat în scaun, fizioterapeutul a exemplificat și câteva exerciții care să vină în sprijinul acestor pacienți, mai mult decât atât, exercițiile se pot face cu ușurință, chiar la birou.
”În primul rând, este important să activăm fesierii. Deci, efectiv în timp ce stai pe scaun încordezi fesierii și faci acest exerciţiu foarte simplu. De exemplu, cei care au forță crescută la nivelul fesierilor nu vor avea dureri lombare.
Un alt exercițiu foarte ușor de realizat este să stăm ușor într-o poziție de fandare. Deci, un picior în față, un picior în spate.
Această poziţie va conduce la scurtarea musculară a acestor mușchi importanți din zona pelviană. Cu alte cuvinte, stabilizatorul coloanei lombare, iliopsoasul, se scurtează, iar el este cel care poate determina durerile lombare.
Pentru cei care lucrează la birou, aceasta este o mișcare pe care o recomand să o facă de cel puțin 2-3 ori pe zi”, a mai spus fizioterapeutul, care a subliniat de ce este necesar ca scaunul de la birou să nu fie unul fix, la 90 de grade. ”Să folosim un scaun care ne oferă posibilitatea de a ne da ușor pe spate. Acest tip de scaun ne ajută foarte mult pentru a descărca presiunea la nivelul etajului lombar”, a mai spus Alexandru Ilie.
Durerile de spate, tratament. Un truc simplu și trei pași vă pot ameliora simptomele. Ia o minge de tenis
Durerile de spate sunt frecvente atât în rândul persoanelor sedentare cât și în rândul celor prestează activități solicitante. Specialiștii în kinetoterapie vin cu un truc simplu prin care puteți ameliora durerile de spate. Este vorba de mingile de tenis.
Mingile de tenis, efect asupra durerilor de spate
Mingile de tenis acționează ca niște role de spumă și pot fi utile în ameliorarea durerilor lombare. Masarea spatelui inferior cu mingi de tenis poate ajuta la slăbirea țesuturilor moi, la eliberarea tensiunii, la ameliorarea nervilor prinși și la îmbunătățirea flexibilității.
Descoperă beneficiile vindecătoare ale utilizării mingilor de tenis pentru auto-masaj și cele trei moduri unice și eficiente în care puteți utiliza mingi de tenis pentru a ușura durerile lombare și/sau picioare. Ca alternativă, dacă aveți nevoie de o presiune mai fermă, o minge de lacrosse poate fi utilizată în același mod. Citește mai departe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.