Durerea de spate, cauze. Medic: Sunt mai predispuşi la aceste probleme oamenii sedentari şi cei care ridică greutăţi mari

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
durerea de spate - FOTO: Freepick
durerea de spate - FOTO: Freepick

Durerea de spate afectează multă lume. La aceste dureri sunt mai predispuși sedentarii, dar și cei care fac efort.

Durerea de spate sau lombalgia, cum o numesc medicii, este cea mai frecventă afecțiune în rândul populației active. Medicii atrag atenția că aceste dureri s-au acutizat odată cu încălzirea vremii.

Medicul neurolog Amanda Schuldesz notează că durerea de spate poate indica mai multe afecțiuni.

”Vin în ultima perioadă la consultaţie mulţi oameni care se plâng de durere de spate. Probabil că are legătură cu faptul că s-a încălzit vremea şi oamenii îşi găsesc de lucru afară, ridica greutăţi şi îşi fac probleme la spate. Dar ce se întâmplă de fapt acolo?

Coloana vertebrală e formată din 33-34 de vertebre separate între ele prin discuri intervertebrale care au rolul de a absorbi şocurile cauzate de mişcarea corpului. Cu timpul, aceste discuri devin mai puţin elastice şi rezistenţe la şoc.

Dacă un disc intervertebral cu modificări suferă un şoc mai puternic (de exemplu prin ridicarea unei greutăţi), poate avea loc hernierea discului (ieşirea discului dintre vertebre). Acest disc va apăsa pe ramurile nervilor de la acest nivel şi va cauza durere. Această durere se manifestă adesea la nivel lombar, la nivelul feselor şi poate iradia spre membrul inferior.

Dacă modificările sunt mai serioase, pot fi întâlnite tulburările de sensibilitate (amorţeala) sau deficitul motor (paralizia)”, arată medicul neurolog, pe pagina sa de Facebook.

Vezi și: Topinamburul, medicament și aliment. Cum să consumi napul porcesc

Tratament diferențiat

Tratamentul diferă în funcția de afecțiunea de care suferă persoana.

”Tratamentul pentru această problemă este complex şi ar trebui să fie recomandat numai de medicul specialist, după evaluarea pcientului şi la nevoie, investigaţii imagistice complementare.

Sunt mai predispuşi la aceste probleme oamenii sedentari şi cei care ridica greutăţi mari.

Pentru a preveni aceaste probleme e importantă menţinerea greutăţii corporale în limite optime, evitarea ridicării greutăţilor şi mai ales întărirea musculaturii spatelui. Eu recomand întotdeauna pacienţilor exerciţiile fizice pentru spate şi mai ales yoga”, mai notează medicul.

Vezi și: Cistita, cauze și tratament. Medic: Femeile fac două greșeli mari: să-și aplice ceva cald pe pelvis și să-și auto-administreze antibiotic

Avertisment al organismului

Excesul de greutate şi sedentarismul, poziţiile corporale incorecte, la care se adaugă anxietatea şi stresul se numără printre cele mai frecvente cauze ale lombalgiei.

„Această problemă poate provoca limitare funcţională şi incapacitate de muncă de până la 10 zile, fapt ce contribuie la o proastă calitate a vieţii”, a declarat Rivera, expert la Instituto Mexicano del Seguro Social (IMSS).

Lombalgia se caracterizează prin durere în regiunea de jos a spatelui, care se poate prelungi până la regiunea posterioară a muşchilor şi picioarelor, provocând neplăcere şi disconfort. Traumatologul ortoped a declarat că, în majoritatea cazurilor, durerea de spate se pot rezolva cu medicamente şi repaus.

„Pentru a evita reapariţia durerilor este însă necesară schimbarea stilului de viaţă, mai ales eliminarea excesului de greutate sau obezitatea şi realizarea în mod regulat de exerciţii fizice”, a avertizat medicul.

Rivera a explicat că apariţia acestor dureri reprezintă „un avertisment al organismului” că are nevoie să fie protejat, altminteri, pe termen lung, afecţiunea poate genera schimbări structurale ale coloanei, care necesită intervenţii chirurgicale pentru a fi rezolvate şi care nu pot fi vindecate în proporţie de sută la sută.

Vezi și: Berea fără alcool, 8 beneficii uimitoare. Hameiul are proprietăți terapeutice

Durerea de spate: cauze, simptome și tratament. Dr. Tarek Nazer, despre JUNGHI: Dacă durează mai mult de TREI luni, e cronică

Una dintre consecințele pandemiei a fost înmulțirea, peste noapte, a joburilor remote. Chiar dacă mulți s-au bucurat pentru facilitatea de a lucra din confortul propriei locuințe, munca de acasă a venit la pachet și cu anumite aspecte mai puțin neplăcute. Printre ele, se numără durerea de spate. Doctorul Tarek Nazer, medic primar ortoped, a explicat în exclusivitate pentru Spectacola, cauzele care duc la durerile de spate și cum trebuie tratate acestea.

„În general, durerile lombare, denumite și dureri de mijloc, sunt cauzate de leziuni. Deși extrem de supărătoare și vocale, trebuie știut că durerile de spate tratate în mod corespunzător într-un stadiu incipient poate ajuta la limitarea simptomelor atât în durată, cât și în severitate. Simptomele variază de la o durere slabă până la o senzație de 'înjunghiere'.

Durerea poate face dificilă mișcarea sau păstrarea unei poziții drepte a spatelui. Durerea acută a spatelui apare brusc, adesea după o vătămare din cauza sportului sau a ridicării grele. Durerea care durează mai mult de trei luni este considerată cronică.”, explică dr. Tarek Nazer, medic primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă, pentru Spectacola.

Vezi și: Scoaterea nervului dintelui, tratamentul endodontic, ce trebuie să știi. Medic: Absolut necesară în cazuri de infecții severe

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel