Durerea de cap digitală apare ca urmare a timpului petrecut în fața ecranului calculatorului, a laptopului, televizorului sau a telefonului. Indiferent dacă sunteți predispus la dureri de cap sau nu, a petrece mult timp în fața computerului său a oricărui ecran poate declanșa dureri de cap. Acest lucru poate fi din cauza oboselii oculare care survine din cauza iluminării în exces sau chiar a unei posturi necorespunzătoare, arată Very Well Health.
Durerea de cap digitală – simptome
O durere de cap ecran digitală poate fi surdă sau ascuțită. Este doar unul dintre simptomele sindromului de vedere pe calculator, de asemenea, cunoscut sub numele de tulpină de ochi digitală. Alte simptome includ vedere încețoșată și ochi uscat.
În timp ce reducerea timpului petrecut în fața ecranului este cel mai bun mod de a combate o durere de cap digitală, acest lucru nu poate fi întotdeauna posibil. Există, totuși, lucruri pe care le puteți face pentru a reduce riscul durerii de cap digitale.
Vezi și: Frisoanele, cauze și semnale de alarmă. Când e cazul să te prezinți la medic
Distanța dintre ecran și ochi
Deși ați putea crede că actul de a vă concentra pe un ecran este un proces simplu, nu este atât de ușor pe cât pare. Distanța dintre partea din față a unui monitor și ochii noștri se numește distanța de lucru. Interesant este că ochii noștri chiar vor să se relaxeze într-un punct care este mai departe de ecran. Această locație se numește punctul de odihnă.
Pentru a vedea ce se află pe ecranul computerului, creierul trebuie să ne direcționeze mușchii oculari pentru a reajusta în mod constant focalizarea între punctul de odihnă și partea din față a ecranului. Această "luptă" între locul în care ochii noștri doresc să se concentreze și locul în care ar trebui să fie concentrați poate duce la oboseală acestora, ambele putând declanșa o durere de cap, mai arată Very Well Health.
Cum să previi durerea de cap digitală
Cele mai multe cazuri de oboseală oculară legată de privitul în ecranul calculatorului nu necesită intervenție medicală, ci pot fi atenuate prin adoptarea de noi practici de prevenție.
Pentru a reduce oboseala ochilor legată de ecranul computerului, urmați "regula 20-20-20" aprobată de Societatea Optometrică Americană. La fiecare 20 de minute, pur și simplu opriți-vă și luați o pauză de 20 de secunde pentru a vedea ceva la 20 de metri distanță.
Mai mult decât atât, este o idee bună să vă odihniți complet ochii timp de 15 minute după două ore de utilizare continuă a computerului.
Vezi și: Caloriile, cum și câte ar trebui să consumăm în funcție de vârstă. Superalimente destinate tinerilor
Iluminarea excesivă – cauză a durerii de cap digitale
Durerile de cap legate digitale pot fi, de asemenea, declanșate de lucrul într-un mediu luminos. Iluminatul în multe spații de birouri include ferestre pline de soare, lumini fluorescente aeriene și lămpi de birou.
Acest tip de luminozitate excesivă sau supra-iluminare poate declanșa mai multe tipuri de dureri de cap, inclusiv migrene.
Postura inadecvată
Dacă stați cocoșat sau înclinat în fața ecranului computerului său a laptopului și apare o durere de cap, problema ar putea fi postura ta. Curbura slabă a gâtului cervical este una din cauzele durerii de cap digitale.
Dacă un stil de viață sedentar este cauza durerilor lombare, de ce atât de mulți dintre noi ne petrecem orele de veghe stând jos? Pentru a înțelege de ce, nu trebuie să ne uităm mai departe de obiceiurile de lucru moderne. Mulți dintre noi petrecem 8 ore pe zi, dacă nu chiar mai mult, stând la un birou ca parte a unei zile obișnuite de muncă sau de școală.
Vezi și: Angina pectorală, senzația de gheară în piept, cauze și tratament. Poate indica un atac de cord
Care sunt factorii declanșatori ai durerii de cap și când devine aceasta o urgență. Medic: Până la 40% din populație acuză, în fiecare an
Dr. Bogdan Pană, neurolog, a explicat cât de normale sunt durerile de cap, care sunt factorii declanșatori ai acestei afecțiuni, dar și care este momentul în care trebuie să ne prezentăm la medic.
”Câteodată este normal să te doară capul. Până la 40% din populație acuză dureri de cap, în fiecare an. Nu este normal dacă începe să te doară altfel decât te durea de obicei sau dacă începe să te doară des.
Dacă te doare capul cu o frecvență mai mare de două episoade pe lună deja indicația este de a merge la medic, pentru că acest lucru poate să ascundă o afecțiune mai gravă în spate și chiar dacă nu ascunde, tot este bine să faci ceva, medicamentos sau nu, astfel încât să ai episoade mult mai rare”, a explicat neurologul Bogdan Pană la ”Sfat de Sănătate” de la Antena 3.
Care sunt cauzele apariției durerilor de cap
Durerile de cap se împart în două categorii. ”Atunci când mergi la medic și îi spui că te doare capul, medicul poate să aibă peste 150 de diagnostice posibile, dar ele se împart în două categorii: primare și secundare.
În tipurile de cefalee, cele primare sunt cele în sine, nu sunt date de o altă patologie, nu este o altă boală în spate în urma căreia să te doară capul. Însă și acestea pot să aibă anumiți factori declanșatori. Cele mai cunoscute tipuri de cefalee primare sunt migrena și cefaleea de tip tensional.
Factorii ce pot să declanșeze ori o migrenă, ori o cefalee de tip tensional sunt de obicei stresul, oboseala, deshidratarea, săritul peste mase, în special peste micul dejun, consumul de alcool, chiar și în cantități mici, dacă este vin roșu poate să declanșeze o criză migrenoasă dacă ai această dispoziție, variațiile hormonală din perioada perimenstruală sau periovulație, expunerea la curenții de aer rece.
Dacă dormi altfel decât o faci de obicei, adică și dacă dormi mai mult, și dacă dormi mai puțin, la fel te poți trezi cu o durere de cap”, a mai spus medicul neurolog.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.