Durerea, combătută cu o toxină letală din creaturi marine?

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Durere
Durere

Durerea ar putea fi combătută cu o toxină letală din creaturile marine. Testele pe rozătoare au oferit cercetătorilor rezultate încurajatoare.

Durerea, creaturi marine. Cercetătorii caută noi modalități de combatere a durerii mai ales cu criza de opide în lumina reflectoarelor, se arată pe medicalnewstoday.

Durerea, creaturi marine: premisa

Datele Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din State (CDC) arată că, în 2017, două treimi din decesele cauzate de supradoze de droguri au implicat un opioid. În același an, 47 000 de persoane au decedat din cauza supradozei de opiacee, iar opioidele cu prescripție medicală au jucat un rol în 36% din aceste decese.

Ca urmare, cercetătorii in Spitalul de Copii din Massachusetts din Boston, conduși de medicul Daniel Kohane susțin că ar fi găsit o soluție la înlocuirea opioidelor: o toxină letală derivată din ocean - tetrodotoxină. Despre descoperirea lor au scris în revista Nature Communications.

Durerea, creaturi marine: caracatiță

Mai multe creaturi marine - inclusiv pește balon și octopus cu inel albastru - conțin tetrodotoxină, o toxină care blochează canalele de sodiu și împiedică nervii să poarte impulsuri. După ingerare, poate provoca simptome care includ dureri de cap, vărsături și senzație de furnicături la nivelul limbii și buzelor. În cantități mari, la om, duce la stop respirator și deces întrucât e de aproximativ 1.200 de ori mai toxică decât cianura.

Cum Daniel Kohane a fost interesat de potențialul terapeutic al acestui compus toxic, publicația medicalnewstoday l-a întrebat ce anume i-a atras atenția la tetrodotoxină. Răspunsul acestuia, potrivit site-ului citat, a fost: „Tetrodotoxina și compuși ca aceasta sunt foarte puternice anestezice locale. Spre deosebire de anestezicele locale convenționale, nu provoacă convulsii, aritmii cardiace și nici prejudicii la nivelul țesuturilor".

Durerea, creaturi marine: studii anterioare

Într-o cercetare anterioară, cercetătorul a demonstrat că tetrodotoxina produce anestezie, iar în cantități mici, ameliorarea durerii este semnificativă, dar în cantități mai mari, este letală. Ca să poată fi folosită, într-un studiu vechi, Kohane a încercat să limiteze toxicitatea compusului îmbrăcându-l într-o membrană lipidică. Pe acea membrană au adăugat molecule sensibile la sunet. Apoi, le-au implantat sub pielea șobolanilor. Cu ajutorul ultrasunetelor au declanșat eliberarea toxinei în doze mici, ameliorând durerea și minimizând toxicitatea.

Într-o altă cercetare, Kohane a combinat tetrodotoxina și capsaicina (substanța chimică care dă iuțeala ardeilor de chili) și a descoperit că acești compuși și-au îmbunătățit efectul celuilalt.

O concluzie rămâne: toxicitatea tetrodotoxinei limita utilizarea ei la om.

Durerea, creaturi marine: un polimer

În actualul studiu, Kohane și echipa sa au combinat tetrodotoxina cu polimeri. În corpul animalelor se eliberează încet toxina. Pe lângă polimer, cercetătorii au adăugat un al treilea element/caracter sub forma unui produs chimic care a îmbunătățit permeabilitatea țesutului nervos și a permis toxinei să intre mai ușor în nervi.

„Cu această combinație de polimer, toxină și amplificator de permeabilitate, o singură injecție în apropierea nervului sciatic al șobolanilor a blocat nervul timp de 3 zile. Foarte important, nu au existat semne aparente de afectare a țesutului sau de toxicitate. Acestea sunt încă primele zile, și este probabil să fie o perioadă lungă de timp înainte ca tetrodotoxina să preia controlul asupra opioidelor", este concluzia medicului, citat de medicalnewstoday.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel