Durerea abdominală, cauze și simptome. Când trebuie ajuns de urgență la spital

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
durerea abdominala cauze si simptome. FOTO: colaj Freepik @stefamerpik
durerea abdominala cauze si simptome. FOTO: colaj Freepik @stefamerpik

Durerea abdominală poate fi semnalul de alarmă pentru probleme grave de sănătate. La ce trebuie să fiți atenți și să mergeți de urgență la spital.

Durerile abdominale sunt cele mai frecvente cauze pentru care pacienții se prezintă la Urgențe, însă unele dintre acestea sunt semnale de alarmă pentru probleme foarte grave, ce pot pune viața în pericol.

Dr. George Burlacu, specialist în medicină de urgență, a explicat, la Digi 24, care sunt cauzele durerilor abdominale, la ce anume trebuie să fim atenți și când este cazul să mergem de urgență la Camera de Gardă.

”Durerile abdominale la Camera de Gardă sunt frecvente, de multe ori probleme minore sau probleme moderate, dar sunt și cauze grave și pacienți în stare gravă, cu alterarea funcțiilor vitale. Ca regulă generală, orice durere abdominală debutată brusc, de intensitate severă, care nu se remite, însoțită de stare de leșin sau de leșin, reprezintă semn de mare gravitate. Aceasta trebuie să alarmeze pacientul de îndată.

De asemenea, pot fi situații în care durerea este de intensitate moderată, dar are anumite caracteristici, cum ar fi iradierea către omoplat sau umăr, iradierea în coloană, de asemenea constituie semne de gravitate, chiar dacă durerea nu este intensă.

Aș mai menționa, situația în care durerile nu sunt intense, dar sunt însoțite de vărsături cu sânge, vărsături în zaț de cafea, adică sânge digerat, scaune cu sânge, scaune melenice, scaune negre, lipsa tranzitului intestinal, și acesta constituie situație de gravitate, când pacientul trebuie să ajungă la o cameră de gardă”, a explicat dr. George Burlacu, medic specialist medicină de urgență, la Digi 24.

Care sunt cauzele durerilor abdominale

Potrivit medicului, cauzele durerilor abdominale sunt foarte multe, încă cele mai grave sunt ”ruptura de aortă, care este vasul principal din organism și sarcina extrauterină ruptă. Aceste două patologii cauzează hemoragii masive și pacientul trebuie tratat imediat”.

Alte cauze urgente sunt:

- colecistita acută,

- apendicita acută,

- ocluzia intestinală,

- ischemia intestinală (infarctul intestinal, în termeni medicali). 

- cetoacidoza diabetică, o paralizie a intestinelor, dar fără să fie o patologie abdominală.

- infarctul miocardic, care uneori poate da dureri abdominale, în special în capul pieptului, în epigastru, dar nu este o regulă generală.

Abordarea de urgență, complexă și multidisciplinară

Medicul George Burlacu a subliniat că abordarea la Urgențe a acestor simptome este complexă și multidisciplinară. ”Implică primirea pacientului de către medicul urgentist care face un examen clinic, ia istoricul pacientului, administrează tratament în urgență, stabilizează pacientul, din punct de vedere hemodinamic, se solicită investigația, analize de sânge, CT, și ulterior, în funcție de investigații sunt alte specialități, gastroenterologie, chirurgie, obstretică-ginecologie sau în funcție de patologia pacientului”, a mai explicat specialistul în urgențe, adăugând că ”Ddurerile abdominale sunt o sperietoare în camera de gardă, mai ales când pacientul este în stare gravă”.

Controlul medical periodic, necesar. Medic: Motivul pentru care se face o programare este rezolvarea unei probleme acute, supărătoare

Bolile inflamatorii intestinale și sindromul COLONULUI iritabil. Care este principala diferență

Bolile inflamatorii intestinale (BII) afectează întregul sistem gastro-intestinal, iar simptomele include cel mai frecvent crampe intestinale, balonare, constipație și diaree. Aceste simptome pot fluctua timp de zile, săptămâni sau chiar luni, notează Medical News Today. Cele mai frecvente forme de BII sunt boala Crohn și colita ulcerativă. Ambele implică o inflamație cronică a tractului digestiv.

În ciuda prevalenței relativ ridicate a bolilor inflamatorii intestinale, se pare că există o mare diferență între acestea și sindromul colonului iritabil (SCI). Dr. Abhik Bhattacharya, profesor asistent de medicină în la Mount Sinai, NY, a explicat pentru sursa sus menționată care sunt diferențele între cele două afecțiuni.

Bolile inflamatorii intestinale și sindromul de colon iritabil afectează ambele sistemul digestiv și au acronime similare (în limba engleză IBD și IBS). Acest lucru explică, poate, o parte din confuzie.

Cu toate acestea, cele două afecțiuni nu sunt la fel. Bolile inflamatorii intestinale sunt o tulburare a interacțiunii dintre intestin și creier, care duce la diaree, constipație sau ambele, alături de balonare și durere și poate fi agravată sau precipitată de stres și anxietate. Asta în timp ce Sindromul Colonului Iritabil poate include sângerare în scaune, diaree, dureri severe de burtă, pierdere neintenționată în greutate, febră, frisoane, dureri rectale, oboseală și multe altele.

Stresul, una dintre cauzele sindromului colonului iritabil 

Bolile inflamatorii intestinale sunt cauzate de afecțiuni ale sistemului imunitar, iar stresul nu este o cauză directă, în timp ce SCI acesta este.  

Colita Crohn și colita ulcerativă sunt cele mai frecvente forme de BII. Cu toate acestea, ele sunt afecțiuni distincte, iar oamenii nu pot avea ambele. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Care este profilul tinerilor cu risc de infarct miocardic. Medic: 30 de ani este vârsta critică

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel