Durerea de spate, simptom comun pentru 3 boli diferite. Testul care pune diagnosticul. Mihai Dobra: Dacă răspunsul e DA, atunci e clar

Giorgi Ichim |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Durerea de spate - Foto: Freepik @macniak @rawpixel.com
Durerea de spate - Foto: Freepik @macniak @rawpixel.com

Trei boli pot fi confundate adesea, ceea ce duce la diagnosticări greșite și tratamente inadecvate.

Litiaza renală se confundă adesea cu durere de coloană, de șale, de spate. Pornind de la această idee, medicul urolog Mihai Dobra ne-a explicat că unele medicamente pot fi folosite în diversecondiții medicale, inclusiv în cazurile de radiculopatie și colică renală.

Medicul subliniază importanța diagnosticului diferențial simplu, menționând că pacienții pot oferi indicii clare despre natura durerii lor, cum ar fi prezența unei poziții antialgice în radiculopatie sau exacerbarea durerii în caz de colică renală.

Radiculopatia este o afecțiune în care un nerv spinal este comprimat sau iritat în timp ce iese din coloana vertebrală, cauzând simptome precum durere, slăbiciune și amorțeală. 

Aceasta poate afecta diferite părți ale spatelui și include condiții precum sciatica, radiculopatia cervicală și cea toracică.

Printre cauzele comune se numără degenerarea discului intervertebral, osteoartrita, hernia de disc și stenoza spinală, potrivit Medical News Today.

Pe de altă parte, litiaza renală afectează un număr enorm de oameni. Piatra la rinichi este un obiect dur format din substanțe chimice din urină.

Simptomele comune ale litiazei renale includ dureri severe în partea inferioară a spatelui, sânge în urină, greață, vărsături, febră și frisoane, urină cu miros neplăcut sau aspect tulbure, potrivit National Kidney Foundation.

"Până într-un punct, medicația este superpozabilă. Același lucru se întâmplă la radiculopatie. Ai nevoie de un antiinflamator, traiectul nervului să nu mai fie practic inflamat. 

Același lucru îl facem și noi în colică renală. E un schimb, un joc de tenis de pacienți între neurologie și urologie.

Diagnosticul diferențial este relativ simplu.

Noi îl punem doar când pacientul nici măcar nu s-a așezat pe masa de ecografie cu câteva întrebări simple: există o poziție pe care tu ți-o găsești, se numește poziția antalgică și durerea dispare?

Și pacientul dacă spune că da, există o poziție când stau în lateral, când mă culc în lateral, durerea nu mi se mai duce pe picior. 

E clar că ne gândim la o radiculopatie, la o hernie de disc la coloana vertebrală. 

Dar dacă pacientul spune: m-a apucat brusc durerea, pot să stau și mâini. Cu cât dau mai multe lichide, cu atât durerea se accentuează, e clar că mai degrabă avem o colică renală", a declarat medicul urolog Mihai Dobra.

Colica renală este o durere bruscă, acută în zona rinichilor cauzată de obstrucția fluxului de urină de la rinichi la vezica urinară. Pietrele la rinichi sunt cea mai frecventă cauză de obstrucție, potrivit American Hospital of Paris.

Pietrele urinare sunt principala cauză a colicii renale. Dacă piatra restricționează fluxul de urină, aceasta poate provoca creșterea presiunii și a inflamației.

Pietrele se pot forma în tractul urinar din mai multe motive, inclusiv deshidratare, exces de calciu în urină, excesul de proteine din dietă, anumite medicamente, afecțiuni ale tractului gastrointestinal, cum ar fi colita ulcerativă sau boala Crohn, hiperparatiroidism.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel