Durere și cum unele rozătoare sunt imune la ea. Posibile analgezice?

Florina Pop |
Data publicării:
Ardeiul iute FOTO: pexels.com
Ardeiul iute FOTO: pexels.com

Câteva specii de șobolani sunt insensibile la durere. Cercetătorii au aflat cum reușește corpul lor să aibă o așa rezistență.

Durere, șobolani. Cercetările făcute pe șobolanii-cârtiță golași, încă de acum 10 ani, la Centrul Max Delbrück pentru Medicină Moleculară (MDC), din Berlin, Germania, arată că aceste rozătoare sunt remarcabil de rezistente la durere. Acest tip de șobolani nu a simțit nicio durere atunci când au fost expuși la acid sau capsaicină - substanța care dă ardeilor iuțeala, scriau, într-un articol din 2008, din revista PLOS Biology, cercetătorii Gary Lewin și Thomas Park.

Pentru studiul publicat pe 31 mai în Science, Gary Lewin, coordonatorul grupului de Fiziologie Moleculară și Senzații Somatice de la MDC, a colaborat cu colegi din Africa de Sud și Tanzania. A urmărit, citat de sciencedaily.com: „perspectivele oferite de studiile noastre despre aceste animale ar trebui să contribuie, printre altele, la dezvoltarea de noi medicamente pentru ameliorarea durerii". La această cercetare, Lewin a lucrat cu un expert mondial în domeniul biologiei moleculare - Nigel Bennett de la Universitatea din Pretoria din Africa de Sud.

Cercetătorii au analizat șobolanii-cârtiță golași și alte opt specii conexe care au o rezistență mare la trei substanțe care dau senzația de arsură pe pielea oamenilor și a altor mamifere: acid clorhidric diluat, capsaicină și izotiocianat de alil (AITC) – acesta din urmă e o substanță din wasabi.

Durere, șobolani: cine sunt specialii

Oameni de știință care semnează articolul din Science, din 31 mai, Ole Eigenbrod și Karlien Debus, susțin că 3 specii de șobolani-cârțită golași s-au dovedit insensibile la acid, 2 - nu au prezentat dovezi de durere după ce au fost injectate o soluție de capsaicină în corp, iar o singură specie – imună la AITC. Este vorba de marele șobolan-cârtiță care trăiește doar în estul Africii de Sud.
„Aceasta a fost o constatare palpitantă pentru noi. (...) AITC atacă aminoacizii în organism și poate distruge proteinele, de aceea toate celelalte specii pe care le cunoaștem evită să intre în contact cu substanța", afirmă Lewin, citat de sciencedaily.

Durere, șobolani: ce-i face insensibili la durere

Ca să vadă de ce aceste specii de șobolani au o rezistență așa mare, respectiv o imunitate la durere, cercetătorii au luat țesut senzorial din măduva spinării și din ganglionii radiculari dorsali de la cele 9 specii studiate. În acei ganglioni se află neuroni care transmit semnale de durere la măduva spinării.

Prin tehnologia de secvențiere de ultimă oră, au comparat activitatea a aproximativ 7.000 de gene în interiorul acelui țesut. Concluzia: activitatea a două gene a fost modificată în cadrul animalelor care nu au simțit nici o durere. Aceste gene conțin planul pentru canalele ionice TRPA1 și NaV1.7 – se știe că aceste două canale sunt implicate în percepția durerii.

„AITC și mulți alți iritanți găsiți în rădăcini - una dintre sursele principale de hrană ale creierului - activează TRPA1. (...) canalul wasabi este singurul care a fost complet oprit la marele șobolan-cârtiță golaș", explică Lewin. Cercetătorii au descoperit că acest lucru se datorează unei gene deosebit de active pentru un alt canal - canalul deschis NALCN. Grupul de cercetare a constatat că expresia acestui canal a fost singura care a fost modificată semnificativ la marele șobolan-cârtiță golaș.

Durere, șobolani: viitoare medicamente

Autorii studiului au blocat canalul NALCN prin administrarea unui medicament, iar marele șobolan-cârtiță golaș a devenit brusc sensibil la AITC. După o zi, lucrurile au revenit la normal.

Cercetătorii speră ca descoperirea lor să ducă la dezvoltarea de analgezice foarte eficiente.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel