Prozatorul, dramaturgul și scenaristul român, Dumitru Radu Popescu, a murit această dimineață.
”Ne-a părăsit Acad. Dumitru Radu Popescu. Am avut onoarea să-l cunosc ca Director al Editurii Academiei Române.
În această calitate a promovat cultura și știința la cel mai înalt nivel, marcând întreaga activitate a instituției prin ținuta sa intelectuală.
Îi rămân recunoscator pentru sprijinul acordat în editarea a două ediții ale Tratatului de Chirurgie, precum și a altor lucrări de specialitate.
Dumnezeu să-l odihnească!”, a scris prof. dr. Irinel Popescu pe contul său de socializare.
Cine a fost Dumitru Radu Popescu
Prozator, dramaturg și scenarist român, Dumitru Radu Popescu s-a născut pe 19 august 1935, în satul Păușa (Bihor).
Dumitru Radu Popescu, foto Artline
Ca dramaturg s-a remarcat cu piese precum Pasărea Shakespeare, Acești îngeri triști și Piticul din grădina de vară. S-a impus și ca romancier cu un lung ciclu, datorită căruia va fi considerat unul dintre cei mai importanți prozatori ai epocii contemporane.
Primul din acest ciclu a fost romanul F (1969), care a fost urmat de Vânătoarea regală (1973), apoi de Cei doi din dreptul Țebei (1973), O bere pentru calul meu (1974), Ploile de dincolo de vreme (1976) și Împăratul norilor (1976).
Dumitru Radu Popescu a urmat cursurile liceale la Oradea, iar în 1953 devine student la Medicină, la Cluj. Abandonează facultatea în anul III pentru a ocupa un post de corector la revista Steaua din Cluj. În aceeași perioadă se înscrie la Facultatea de Filologie din cadrul Universității din Cluj-Napoca, pe care o absolvă în 1961.
Debuteaza publicistic cu versuri, în 1953, în ziarul Crișana din Oradea. În 1954 îi apare în revista Steaua primul text în proză, schița O partidă de șah, revistă cu care colaborează mulți ani la rând. În revista Steaua debutează și ca dramaturg, cu piesa de teatru Mama. Colaborează intens și cu alte reviste, precum Gazeta literară, Luceafarul.
Debutul editorial a avut loc în 1958, cu volumul de schițe și povestiri Fuga. În continuare a publicat numeroase romane, volume de nuvele și piese de teatru. A mai publicat eseuri, schițe, scenarii de film, reportaje, însemnări.
Dupa o activitate literară prolifică, de peste un deceniu, este ales președinte al Uniunii Scriitorilor în 1981, pozitie pe care o ocupa până în 1990.
Din 2006, Dumitru Radu Popescu este director general al Editurii Academiei Române și vicepreședinte al Consiliului științific editorial.
A fost distins în 1970 cu Premiul Academiei Române, și cu Premiul Uniunii Scriitorilor din România în 1964, 1969, 1974, 1977 și în 1980, potrivit Artline.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.