Dumitru LUPULEASA, Colegiul Farmaciștilor: România are nevoie de o strategie farmaceutică pe termen lung, nu să rezolve punctual lucrurile

Dana Lascu |
Data publicării:
EXCLUSIV
Prof dr farm Dumitru Lupuleasa, președintele Colegiului Farmaciștilor din România. Foto: Print screen Digi24
Prof dr farm Dumitru Lupuleasa, președintele Colegiului Farmaciștilor din România. Foto: Print screen Digi24

Prof.univ.dr.farm. Dumitru LUPULEASA, Președintele Colegiului Farmaciștilor, a explicat, EXCLUSIV la dezbaterea online „Noua strategie farmaceutică  europeană-provocări și șanse pentru sistemul sanitar din România”, că țara noastră are de suferit de pe urma politicilor păguboase a prețurilor și că avem nevoie de o strategie pe termen lung, nu să rezolvăm mereu punctual lucrurile pe măsură ce apar. 

„Aș putea să spun că strategia europeană a fost, într-un fel, până la apariția pandemiei actuale în sensul în care au fost identificate o serie întreagă de aspecte cu care se confruntă toate țările din Europa. Sigur că noi am fost – vorbind de Colegiul Farmaciștilor din România – mai mult în legătură cu Asociația tuturor profesioniștilor farmaciști din Europa, mai puțin cu responsabilități din Ministerul  Sănătății, pentru că s-au schimbat foarte multe echipe și pentru că nu a fost o strategie coerentă în ceea ce privește politica medicamentului în general. Dar revenind la ceea ce se petrece în majoritatea țărilor din Uniunea Europeană, s-a constatat că există foarte puține uzine producătoare sau mai corect care să sintetizeze materiile prime. Din cauze ecologice aproape toată industria de sinteză s-a mutat în India și China și repercusiunile s-au văzut după aceea.

Al doilea lucru important este legat de faptul că pentru anumite clase de medicamente numărul moleculelor care au fost înregistrate în ultimii ani a fost din ce în ce mai mic, a se vedea antibioticele și cu perspectivă destul de descurajantă pentru nivelul anului 2050. Sigur că au fost preluate o serie întreagă de aspecte de cercetare de către, eu știu, întreprinderile de medicamente axate pe biotehnologii și dezvoltarea acestora și a biosimilarelor. Și un alt lucru extrem de important legat de strategia europeană, a fost preocuparea legată de existența medicamentelor pediatrice neacoperitoare pentru acest segment de vârstă (...) și în egală măsură, încurajarea producătorilor de medicamente în ceea ce privește dezvoltarea de molecule orfane pentru pacienți restrânși, dar pentru afecțiuni grave dar pentru care se caută soluții”, a arătat Prof.univ.dr.farm. Dumitru LUPULEASA, Președintele Colegiului Farmaciștilor, a explicat, EXCLUSIV la dezbaterea online „Noua strategie farmaceutică  europeană-provocări și șanse pentru sistemul sanitar din România”.

El spune că în România trebuie făcute schimbări majore vizavi de politica prețurilor – faptul că s-a mers pe prețul cel mai mic dovedindu-se o strategie dezastruoasă - și că avem nevoie urgent de o strategie proprie pe termen lung, pentru că rezolvarea punctuală a crizelor care tot apar nu ne aduce avantaje. 

„Aș putea să spun că schimbarea legată de propuneri îmbracă două aspecte: cele generale care se întâlnesc în toată Europa și în întreaga lume legate de ceea ce v-am spus mai devreme, dar sunt și probleme punctuale legate de ce se întâmpă în România. Pentru că dacă ne aducem aminte, constatăm că există perioade în care anumite medicamente nu se găsesc și impactul este la nivelul farmaciștilor, farmaciei, și aici ar trebui găsite soluții. S-a încercat politica prețului cel mai mic, care ste devastatoare și care a condus a dispariția de pe piață a multor molecule așa-zis mai ieftine. Un alt lucru important este legat de faptul că  de vreo 5-6 ani încoace toate creșterile legate de costuri cu medicamente sunt suportate prin mecanismul de clawback și nu știu dacă acest lucru este pe de-o parte corect și dacă va putea să meargă mai departe.

Și poate că nu în ultimul rând, găsirea de soluții astfel încât o serie întreagă de molecule să fie accesibile. S-a luat în calcul numai accesibilitatea ca preț, dar nu este corect, pentru că au început să se găsească tot mai multe molecule în cantități insuficiente pentru piața din România. S-a dat de foarte multe ori vina pe exportul paralel, dar nu acesta este singura cauză.  Și în alte țări din Europa, și în SUA, și în Canada se constată că există o multitudine de cauze care conduc la negăsirea unor soluții pentru o anumită perioadă de timp. Am văzut că am traversat criza plasmei în România, criza vaccinurilor, toate acestea sunt datorate unei strategii care nu este pe termen lung, ci pe termen scurt încercăm să rezolvăm punctual lucrurile”, a arătat Prof.univ.dr.farm. Dumitru LUPULEASA, Președintele Colegiului Farmaciștilor.

Ce atuuri are România pe direcțiile noii strategii farmaceutice europene, aflați în video: 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel