Dulcele, recompensă sau refugiu emoțional. Dr. Hâncu: Poate duce la mâncare compulsivă

Sonia Baciu |
Data publicării:
dulcele recompensa sau refugiu emotional. FOTO Pexels @ Moose Photos
dulcele recompensa sau refugiu emotional. FOTO Pexels @ Moose Photos

Ce se ascunde în spatele nevoii de dulce și la ce trebuie să fie atenți părinții. 

”Recompensa în dulce nu este cea mai potrivită și ar fi bine să o schimbăm cu alte lucruri, și iată că în viață, când vom dori să aniversăm ceva, o reușită, vom încerca să ne recompensăm cu prin dulciuri sau când avem un eșec încercăm să ne ducem tot spre dulciuri”, susține dr. Anca Hâncu, medicină general, doctor în nutriție, în emisiunea ”Neatza cu Răzban și Dani”, de la Antena 1, cu privire la modul în care mulți dintre părinți își recompensează copiii.

De asemenea, mai spune medicul, dulciurile pot să fie un refugiu al altor emoții care ne lipsesc, ceea ce nu este bine, căci pot duce la mâncare compulsivă, care include cantități mai mari, de obicei dulcele preferat. ”În creier, dulcele duce la secreția de endorfine și atunci ne face o plăcere, dar noi trebuie să fim atenți pentru că obținem plăcere din foarte multe activități și nu numai mâncând dulce. Pe de altă parte, dulcele în exces declanșează o glicemie ridicată și atunci se secretă o cantitate foarte mare de insulină. De asemenea, dacă mâncăm mult zahăr într-o zi, multe dulciuri concentrate, acestea vor avea un efect inflamator și mecanismul este cel care este primul pas în bolile cronice”, a explicat medicul.

În privința unei variante prin care dulcele să existe în viața noastră, medicul propune încercarea de a evita dulciurile foarte concentrate, dar să se meargă mai mult pe direcția prăjiturilor produse în casă, spre dulciuri cu fructe, diverse creme sau budinci mai ușoare, cu o cantitate de zahăr mai mică.

”Sunt persoane care sunt obișnuite să mănânce mereu dulciuri și care nu mai simt dulcele, pragul acestora fiind foarte sus și atunci trebuie să aibă în permanență produse foarte dulci”, mai spune medicul, adăugând că pofta de dulce ascunde ”anumite nevoi emoționale, dar poate să ascundă și o lipsă de magneziu sau un deficit de proteine peste zi, care nu duc la sațietate”.

Pofta de DULCE și secretul din spatele acesteia

Pofta de dulce, fie că vorbim de cea care vine după un efort susținut sau în perioada premenstruală ori chiar în timpul acesteia, are în spatele său un secret care odată deținut ne poate face să o stăpânim. Această poftă are ca o cauză principală lipsa de magneziu, iar cu această carență afectează aproximativ 70% din populație, notează csid.

Magneziul este utilizat în reglarea glucozei, insulinei și a dopaminei neurotransmitatorului, iar o deficiență se poate manifesta sub forma de pofte intense de dulce, în special pentru ciocolată. O altă ”lipsă” care aduce pofta de dulce în atenție este cea a zincului, care este necesar pentru utilizarea adecvată a insulinei și a glucozei.

Pentru a ameliora această poftă, fără a ne arunca în tableta de ciocolată, este indicat să consumi cât mai des alimente bogate în fibre, legume verzi (varză kale, broccoli), nuci (în special migdale), alge, dovleac, fasole şi cacao.

Probleme de somn și recuperare

De asemenea, este adesea legat de faptul că persoanele cu stres cronic și îngrijorare tind adesea să raporteze probleme cu somnul din cauza oboselii suprarenale. Trezirea la două și trei dimineața și apoi dificultatea de a dormi din nou, ceea ce duce la mai puțin somn, în special a somnului reparator a ciclului, ceea ce compromite recuperarea și repararea corpului și, prin urmare, duce la incapacitatea de a funcționa normal. Un sistem compromis afectează sistemul imunitar, poate afecta digestia, asimilarea, absorbția nutrienților și apoi metabolismul. Un somn de bună calitate este esențial pentru controlul greutății. Citește mai departe AICI

Vezi și: Gustările dulci, sănătoase. Scorțișoara este condimentul ideal pentru ele

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel