Drumețiile montane sunt un prilej bun pentru a-ți curăța mintea, corpul și sufletul. Acum știința descoperă ce anume se întâmplă în creierul tău în timpul unei drumeții. Numai că medicii atrag atenția și asupra sănătății. Răzvan Dragomir - medic primar ortopedie și traumatologie - a explicat la Digi 24 de ce apar accidentările pe munte.
”Drumețiile ne ajută să ne menținem în formă și sunt și o metodă excelentă de relaxare. Printre cele mai importante beneficii sunt acelea de a te ajuta să îți menții o condiție fizică excelentă. Orele petrecute în natură, ocolind obstacole, mergând printre stânci sunt un antrenament solid care ajută la întărirea musculaturii și la un sistem osos sănătos. Aerul curat, priveliștile ajută la îndepărtarea stresului și la relaxare.
Cele mai frecvente accidentări apar în urma neatenției, a oboselii și a epuizării. O cădere, alunecare, împiedicare poate genera o situație extrem de neplăcută.
Sunt leziunile traumatice acute care în urma unei căzături poate apărea o durere importantă, însoțită de imposibilitatea de a mișca o articulație. Atunci putem considera că este o leziune la nivelul unui ligament, la nivelul unor oase, de tipul fracturilor.
Sunt leziunile preexistente care se pot acutiza, de tipul tendinitelor, dureri la nivelul tendoanelor, care se intensifică odată cu efortul fizic. Leziuni la nivelul cartilajului articular, dureri anterioare de genunchi, care apare progresiv în timpul mersului pe munte, dureri acutizate în urma unor leziuni de menisc care se pot agrava, instabilități articulare, mai ales la nivelul gleznelor sau a genunchiului care pot semnifica prezența unor leziuni la nivelul ligamentelor. Aceste leziuni sunt motive care ne pot îngrijora și să ne oblige să ne oprim drumeția”, a subliniat medicul.
Cum ne pregătim pentru drumețiile montane
Medicii explică cum trebuie să ne pregătim pentru drumețiile montane.
”În general, antrenamentul fizic este extrem de important. Și pregătirea este, de asemenea, foarte importantă. Alegerea unui traseu potrivit capacităților fizice este important. Alegerea echipamentului de drumeție este foarte important. Este important să avem încălțămintea potrivită, să nu mergem în pantofi incomozi sau în sandale pentru că pot crea nesiguranță la mers și ne pot expune unor situații extrem de periculoase.
Pantofii de drumeție cu susținere bună la nivelul gleznei sunt extrem de importanți”, a mai explicat medicul ortoped.
Recomandările Salvamont România
Salvare montană - FOTO: Facebook @Salvamont Romania-Dispeceratul National Salvamont
Salvamont România vine cu recomandări pentru turiștii care vor să meargă pe munte. În ultimele săptămâni au avut loc mai multe accidentări.
”Suntem în luna august, cea mai grea lună din an pentru salvamontiști, o lună caracterizată prin foarte multe accidente pe munte și cu cel mai ridicat grad de dificultate. Împreună trebuie să conștientizăm că prevenirea accidentelor montane trebuie să fie prioritatea noastră, a tuturor, deopotrivă turiști și salvamontiști.
Facem eforturi deosebite, ne pregătim permanent, reușim dotări de excepție cu echipament performant de salvare, prim ajutor și intervenție, refacem marcaje și trasee turistice, refacem sau construim refugii de salvare, baze, posturi și cabinete medicale Salvamont, facem acțiuni educative, asigurăm asistența de specialitate, facem patrulări preventive, dar avem nevoie și de sprijinul dumneavoastră pentru a avea un munte mai sigur și cât mai puține evenimente.
Împreună cu celelalte structuri cu responsabilități în salvarea de vieți omenești pe munte, dispeceri SNAU 112 din cadrul STS Serviciul de Telecomunicații Speciale, cei din dispeceratele integrate /comune ISU- SAJ sau dispeceratele Salvamont județene sau cel național, echipajele de pe ambulanțele SAJ sau SMURD, echipajele de pe elicopterele SMURD-IGAV, încercăm permanent să menținem, la cele mai înalte standarde de calitate, desfășurarea activității de salvare în munți.
SALVAMONT România a lansat proiectul ”-1” prin care ne propunem ca, împreună cu dumneavoastră, să facem în luna August un pas mic, poate cel mai mic posibil, și să reducem numărul de accidente pe munte, de persoane accidentate grav care au necesitat transport cu ambulanțele SAJ , SMURD sau cu elicopterele SMURD-IGAV și de persoane decedate pe munte măcar cu o singură persoană. De peste 25 de ani, de la an la an numărul de accidente crește constant și îngrijorător și acest fapt trebuie sa fie un mare semnal de alarmă pentru noi toți. Fiți alături de SALVAMONT România în campania ”-1” și haideți să câștigăm împreună măcar un zâmbet pe fața unui turist, a familiei și prietenilor lui”, arată Salvamont România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.