”Visul nostru devine realitate. Suntem foarte încrezători în acest plan național de control al cancerului, chiar dacă nu este cel mai perfect plan, el este perfectibil, dar trebuie să începem de undeva.
Știu că sunt destui cârcotași în ceea ce privește acest plan, dar să nu uităm dinamica din sănătate va genera, noi și noi planuri, ori de câte ori este nevoie.
Așa cum Franța este la al cincilea plan național de cancer, noi nu trebuie acum decât să implementăm planul pe care l-am construit împreună, chiar și noi am participat, ca pacienți, și ne punem speranțe, pentru prima oară, pentru că în Parlamentul României nu am văzut o asemenea solidaritate între partide privind acest plan național de cancer, lucru ce îmi dă speranțe că el va fi implementat foarte curând”, a explicat Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), în exclusivitate pentru DC Medical și DC News, în cadrul dezbaterii "Cancerul poate fi învins prin prevenție, depistare precoce și terapie inovatoare".
De altfel, acesta a afirmat că așteaptă un astfel de plan de două decenii.
”Dreptul la uitare”, o lege ce taie discriminarea
Potrivit lui Irimia, legea privind ”dreptul la uitare”, inițiată de senatorul PNL Nicoleta Pauliuc este una bine venită.
”Am fost și suntem, în continuare, marginalizați la locul de muncă, în societate, chiar și în familie și atunci, dreptul la uitare este un drept bine venit pentru că nu o să mai figurăm în acele registre care să ne interzică accesarea unor credite, de exemplu, pentru că atunci când ești pacient cu cancer nimeni nu te poate gira că vei putea da banii înapoi.
Așa că după o perioadă în care cancerul se consideră vindecat sau monitorizarea este perfectă și demonstrează o remisie a acestei boli, cu siguranță dreptul de a fi uitat ne va da multe bunuri în viața noastră, ne va îmbunătăți calitatea vieții și cu siguranță nu vom mai fi marginalizați, mai ales în ceea ce privește relația cu instituțiile statului, cu instituțiile bancare”, a mai spus Cezar Irimia.
De asemenea, acesta a ținut să menționeze numele Nicoletei Pauliuc, care pe lângă legea dreptului de a fi uitat a mai generat două legi: Ziua supraviețuitorului de cancer, zi ce va fi sărbătorită în fiecare duminică din luna iunie, începând din acest an, și legea care prevede ca aparținătorul să își poată lua zi de concediu medical în fiecare an, 45 de zile, pentru a fi alături de pacientul cu cancer.
”Și nu mai vorbesc, în aceeași lege, de acele ore plătite de Casa Națională, de consiliere psihologică. Aceste lucruri au intrat în fluxul normal, ele se aplică și sunt beneficii reale pentru pacienții cu cancer și aparținătorii acestora”, a mai spus Cezar Irimia.
Cancerul se poate trata, iar Cezar Irimia este un exemplu
”Sunt iată, și concluzii optimiste ale unei dezbateri din sănătate, unde lucrurile sunt mai puțin vesele, evident, iar aici este o patologie cu impact puternic, este bine să facem efortul de a preveni sau de a depista precoce această boală pentru că, așa cum au arătat specialiștii, este tratabilă, așa cum ați reușit și dumneavoastră, în Parlament, să impuneți recunoașterea acestui fapt, o boală tratabilă, iar victoria o sărbătorim pe 5 iunie, anul acesta”, a spus Val Vâlcu, realizatorul acestei ample dezbateri.
”Așa este și că această boală este tratabilă, aveți un pacient în față, cu două forme de cancer operate și faptul că le-am descoperit în faza incipentă, având educația saniatară necesară, uitați că sunt șanse de fiecare dată, numai să fim prevăzători și să mergem la medic, la timp și atunci când este nevoie sau de câte ori este nevoie”, a concluizonat supraviețuitorul Cezar Irimia.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.