"Nu voi fi deloc modest. Degeaba se fac investiții și oricât am fi de răutăcioși, nu putem să nu observăm, apropo și de radioterapie, s-au făcut investiții chiar și de către statul român, dar și de către foarte mulți operatori privați, astfel încât am progresat mult de la raportul absolut slab deficitar pe care îl aveam între populație și numărul de aparate de radioterapie, în ultimii 5 ani. Specialiștii ăștia se formează și se formează complicat. În timp, durează să pregătești un radioterapeut.
E ca și cum ai pregăti un chirurg, până la urmă. Trebuie să îl înveți să contureze, să simuleze, e practic echivalentului local din chirurgie. Lucrurile astea durează și sigur că exemplul dializei poate să fie unul bun dar nu e la fel pregătirea personalului. A pregăti un chirurg oncolog sau un radioterapeut durează ani de zile și până la urmă pentru resursele umane care sunt pregătite în centrele mari de cancer, în institute, competiționează toate centrele, și cele de stat și cele private.
Cred că drama radioterapiei în acest moment în România, paradoxal, nu este absența infrastructurii ci absența specialiștilor și aici nu mă refer doar la medici. Să nu uităm importanța fundamentală a fizicienilor, a tehnicienilor în radioterapie. Nu formezi un fizician peste noapte, ei sunt specialiști de nișă, de înaltă clasă. Acei fizicieni nu mai pot să meargă acasă să dea ore în plus la elevi, să dea meditații, trebuie să se concentreze strict pe o problemă foarte serioasă și tocmai de aceea cred că salarizarea lor este important să se modifice de îndată, dar nu poți avea performanță fără oameni pregătiți, iar pentru asta trebuie să ai centrele pregătite și specializate", a declarat Patriciu Achimaș Cadariu, în exclusivitate pentru DC Medical și DC News, în cadrul dezbaterii "Cancerul poate fi învins prin prevenție, depistare precoce și terapie inovatoare".
Planul european de cancer. "Realizez cât de puțin am atras până acum din fondurile europene, nu mă aștept la minuni nici de data aceasta"
"Planul de combatere a cancerului a fost prezentat în luna ianuarie și de atunci a fost îmbunătățit. Au avut loc numeroase întâlniri. Avem în acest moment o formă mult mai completă și mai complexă a lui. Sigur, e ca atunci când nu ești mulțumit de modul în care scrii doctoratul și tot stai să adaugi la el. O formă perfectă nu va fi niciodată, dar vă spun așa ca un om care mă ocup de 10 ani și de politici și de sănătate, eu îmi pun semnătura cu toată încredrea pe forma aceasta.
Evident, dacă va trece prin parlament va putea suferi modificări, dar e foarte important să nu așteptăm la nesfârșit lansarea lui deoarece incepe finanțarea prin plan european de cancer și e construit pe acei piloni și cred că este un mare plus în raport cu alte planuri de cancer foarte bune din numeroase țări din Europa. Deci este important să putem atrage cât mai multe fonduri din planul european de cancer.
Realizez cât de puțin am atras până acum din fondurile europene, nu mă aștept la minuni nici de data aceasta, dar fără acest document programatic nu putem începe să scriem proiecte. Din momentul în care îl finalizăm începe greul, începe scrisul de proiecte, tocmai pentru a completa bugetul nostru cu finanțarea foarte generoasă europeană", a mai spus el.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.