Medicul de familie reprezintă interfața sistemului medical cu pacientul. 19 mai este Ziua Mondială a Medicului de Familie. Ziua mondială a medicilor de familie – 19 mai – a fost declarată prima dată de WONCA în 2010 și a devenit o zi importantă, menită să sublinieze rolul și contribuția medicilor de familie și a echipelor de îngrijire primară în sistemele de sănătate din toată lumea.
Această zi reprezintă o oportunitate perfectă de a recunoaște rolul central al medicilor de familie în acordarea serviciilor medicale și de îngrijire pentru toți pacienții lor.
Sandra Alexiu, mesaj pentru pacienți
”Dragi prieteni,
Astăzi în România aveți 93,57% posibilitatea ca medicul vostru de familie să aibă cel puțin câteva fire de păr albe, pentru că acesta este procentul de medici de familie peste 40 de ani. Un tânăr absolvent de liceu care a avut șansa, după cel puțin doi ani de învățat pe brânci să intre din prima la facultate va munci alți șase ani să învețe pe rupte.
Apoi, dacă reușește să ia examenul de rezidențiat și alege medicina familiei, sfidând toate regulile economiei de piață, ajunge să poată deschide un cabinet de medicina familiei cel mai devreme la 28 de ani. Doar 18 medici generaliști sau de familie sub 30 de ani sunt înregistrați cu drept de practică în România astăzi. 0.13%Doar 6.3% din medicii generaliști sau de familie azi în România au sub 40 de ani. În total suntem 14.300 și asta poate nu pare o cifră alarmantă.
Vezi și: De ce să nu te speli pe față cu apă. Marea greșeală pe care o faci când te demachezi
Dar ca să citești negru pe alb că aproape 41,5% dintre noi sunt peste 60 de ani este cu adevărat o alertă de cod roșu. Pe mine mă sperie, probabil și pe pacienții noștri, dar asta nu este suficient. Încerc să privesc fără panică aceste cifre, dar știm cu toții ce va urma. Astăzi este ziua internațională a medicului de familie.
Colegii noștri din toată lumea valorifică astăzi lucrurile esențiale care definesc specialitatea mea: abordarea holistică, privirea de ansamblu, prevenția, legătură specială cu generații întregi de pacienți. Rămâne o sărbătoare în sufletul meu și în inima breslei mele, greu încercate de ignoranța a generații întregi de politicieni și ajutate de mult prea puțini.
Pentru toți ai mei, astăzi un imens respect și o inimă mare care să sune mereu adunarea, aidoma ceasului cel mare din Piața Victoriei, care păstrează amintirea celui mai dureros moment din medicina de familie. Îl mai știți, da?”, scrie dr. Sandra Alexiu, Medic Primar Medicină de Familie, intructor-formator, presedinte al AMFB.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.