Aprecierea naturii și tendința anumitor oameni de ieși în natură sunt caracteristici ereditare, potrivit unui studiu la scară largă asupra gemenilor din Marea Britanie, condus de dr Chia-chen Chang de la Universitatea Națională din Singapore, și publicat pe 3 februarie în jurnalul cu acces deschis PLOS Biology (link direct studiu).
Cercetătorii au chestionat 1.153 de perechi de gemeni în registrul TwinsUK despre modul în care experimentează natura, cerându-le să-și evalueze familiaritatea și dorința de a fi în sânul naturii, dar și cât de des ies în spații naturale, cum ar fi parcuri publice și grădini private.
Ei au descoperit că gemenii identici (monozigoți), care împărtășesc aproape 100% din genele lor, erau mai asemănători între ei în ceea ce privește orientarea lor către natură și de cât de des ieșeau în natura în comparație cu gemenii fraterni (dizigoți), care împărtășesc aproximativ 50% din materialul lor genetic.
Eritabilitatea (capacitatea unei trăsături de a se transmite de la o generație la alta) a variat de la 46% pentru orientarea către natură, la 34% pentru frecvența vizitelor în grădină, sugerând o influență moderată a geneticii asupra modului în care oamenii experimentează natura.
Cu toate acestea, factorii de mediu au explicat mai mult de jumătate din diferențele dintre indivizi. Oamenii care trăiesc în medii urbane au avut tendința de a avea mai puține experiențe în natură, spre exemplu din cauza accesului limitat la grădini, ceea ce evidențiază importanța disponibilității spațiului adecvat în modelarea comportamentelor de căutare a naturii.
Eritabilitatea a scăzut, de asemenea, odată cu vârsta, sugerând că genetica poate deveni mai puțin influentă pe măsură ce oamenii îmbătrânesc și experimentează un set unic de condiții de mediu.
De asemenea, cercetătorii au descoperit că petrecerea a mai mult timp în spații naturale îmbunătățește bunăstarea mentală, dar diferiți oameni experimentează și beneficiază de natură în mod diferit.
Acest studiu oferă primele dovezi ale unei componente genetice atât pentru dragostea noastră față de natură, cât și pentru tendința de a vizita spațiile naturale.
Oamenii „orientați” spre natură pot căuta în mod activ natura chiar dacă aceasta înseamnă să călătorească la distanță de acasă, dar este nevoie de o planificare urbană diversă pentru a oferi acces la spațiile naturale - și la beneficiile pe care le oferă - pentru toți, punctează autorii.
„Petrecerea timpului în natură are legătură cu o sănătate și o bunăstare mai bune”, subliniază dr Chang. „Un studiu pe gemeni arată că dorința unei persoane de a fi în natură și cât de des o experimentează sunt influențate atât de gene, cât și de experiențele personale de-a lungul vieții”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.