Dr Victor Costache, ce înseamnă liberalizarea programelor naționale de sănătate

Dana Lascu |
Data publicării:
UPU
UPU

Ministrul Sănătății, dr Victor Costache, a explicat marți seara la un post tv, ce înseamnă de fapt liberalizarea propusă a programelor naționale de sănătate girate de Minister.

În plin scandal legat de liberalizarea programelor naționale, ministrul Sănătății, dr Victor Costache, face clarificări. De fapt liberalizarea aceasta încearcă să facă ce mulți au spus că vor face până acum: să pună pacientul în centrul sistemului sanitar și să-l lase pe acesta să-și aleagă medicul și spitalul.

„În primul rând, trebuie să facem diferența între programele care se derulează prin Ministerul Sănătății și cele care se derulează prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate. La Ministerul Sănătății sunt programele de prevenție și sunt programele din acțiunile prioritare, programe foarte importante pentru că astfel sunt tratați pacienții critici cu infarct miocardic cu accident vascular cerebral. prin această modificare legislativă, având în vedere că avem cel mai mic număr de centre de infarct sau de tratament al accidentului vascular cerebral la nivel european, se dă posibilitatea centrelor private care au această expertiză, sunt niște criterii foarte stricte pe care trebuie să le respectăm impusă de comisiile de specialitate, care vizează numărul de medici, capacitatea de diagnostic, dotarea materială, pentru a fi incluse în această prin aceste programe. Evident că pacienții din aceste programe de urgență ale Ministerului Sănătății nu plătesc nimic, deci este exclusă orice coplată", a explicat dr Victor Costache, ministrul Sănătății.

Ar putea fi implementate din aprilie

Deși, deocamdată, ideea este sub formă de proiect de Ordonanță, aflată în dezbatere publică, aceste modificări ar putea fi făcute foarte repede.

„Odată ce va fi implementat noul contract cadru din luna aprilie, se introduc în premieră aceste programe pe baza unui serviciu complet, și pacienții nu vor avea de plătit coplată", a arătat ministrul, la Digi24.

Practic, spune dr Victor Costache, pacientul va alege spitalul unde să-și trateze afecțiunea. Iar liberalizarea unor astfel de programe de fapt nu este o premieră în sistemul de sănătate românesc.

„Această includere a spitalelor private în programele de sănătate a debutat în 2014, de atunci spitalele private desfășoară programe de sănătate. Un exemplu foarte bun este programul de radioterapie, care este unul din puținele programe care este decontat la costuri reale, el este aproape echivalent cu felul în care sunt concepute programele la nivel european. Pacienții nu plătesc, nici la Spitalul de stat, nici la spitalul privat, în cadrul programului de radioterapie și acest model îl vom implementa și la restul programelor. (...) Până acum în spitalele private nu aveau acces la programele Ministerului Sănătății și doar la cele ale Casei Naționale de Sănătate, o parte dintre acestea erau cu coplată, altele nu erau. Noutatea acestei ordonanțe este posibilitatea de a se trata acești pacienți critici - și v-am dat exemplul infarctului miocardic și al accidentului vascular cerebral - de către centrele private, fără nicio coplată", a continuat Victor Costache.

Ministrul a subliniat că nu se încearcă închierea spitalelor de stat, așa cum se zvonește, ci doar punerea pacientului în centrul sistemului sanitar.

Pacientul va alege spitalul și medicul

„Pacientul este lăsat pe pacient să își aleagă medicul și spitalul în care are încredere", a spus Costache, care a arătat și că vrea să se termine odată cu cozile la ușa cabinetelor și pe culoarele de la Urgență.

„Avem din ce în ce mai mulți pacienți și știți că avem un program amplu de construcție a spitalelor noi. Dar este important ca pacienților pe care îi avem acum în așteptarea acestor spitale noi, să le oferim soluții reale. Știți foarte bine că la spitale sunt foarte multe listă de așteptare, știți bine supraaglomerarea spitalelor, dacă mergeți filmați pe holurile spitalelor veți vedea acel ciochine de pacienți care așteaptă în fața ușilor cabinetelor, a saloanelor, a sălilor de operație, și acest fenomen trebuie să înceteze", a arătat ministrul Sănătății.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel