Tulpina Omicron se transmite foarte repede, va înlocui rapid varianta Delta și va da cazuri mai puțin grave, scrie medicul Vasi Rădulescu pe blogul său.
”(...) Această tulpină (n. r. Omicron) este mai blândă și dă mai puține cazuri grave. Al doilea enunț ne dă speranțe. Mari. O tulpină care se transmite cu rapiditate și nu e atât de puternică devine un licăr de speranță pentru topirea pandemiei. Atingerea unei imunități înalte ca număr într-un timp scurt cu daune minime, fără apariția unei alte tulpini complexe care să evite orice răspuns imun este sinonimă cu terminarea pandemiei. Dar aici intervine o problemă. Neoașă.
Țările care au vaccinat peste 70-80% din populație au acum sute de mii de cazuri noi pe zi, firește cu Omicron. Tot ele înregistrează relativ puține decese – de unde reiese faptul evident că vaccinurile funcționează încă. Nu e momentul să dramatizăm și să ne concentrăm doar pe numărul de cazuri, pentru că cifrele devin aproape irelevante când cazurile severe sunt puține. Asta, repet, în țările care au vaccinat peste 70% din populație.
Problema uriașă care va apărea, negreșit, la noi, vine din lipsa de aderență la vaccinare. Vedem deja o creștere abruptă a cazurilor cu Omicron și ne așteptăm să trecem de 10.000 de cazuri în scurt timp. Cum nici nu testăm suficient, probabil în realitate vom avea 2-3X față de raportarea oficială. Dacă ajungem la 30.000 de cazuri pe zi, când populația e încă nevaccinată în număr mare, când e îmbătrânită și bolnavă, asta se poate traduce într-un scenariu mai negru decât valul 4. Valul 5 ne poate aduce sute de decese pe zi. Vom trece și de el, dar cu pierderi semnificative, apoi vom putea doar spera că nu vine altă tulpină (deja este una cameruneză, botezată IHU, mult mai puternică și decât Omicron)”, consideră dr Vasi Rădulescu.
Medicul infecționist Virgil Musta susține că ”numărul de cazuri (n. r. COVID) va crește foarte rapid, pentru că această tulpină este foarte contagioasă. De 70 de ori mai contagioasă decât tulpina Delta, care la rândul ei era contagioasă. Ăsta este un lucru neplăcut, pentru că va crea o mare presiune pe sistemul de sănătate”.
Specialistul apreciază că, deși studiile arată că Omicron nu ar fi atât de patogen, însă recomandă precauție. ”Pentru că în aceste țări vaccinarea este undeva peste 80%. Noi avem puțin peste 40%. Nici în bolile cu tulpina Delta nu prea apăreau forme severe la pacienții vaccinați, ci la pacienții nevaccinați. Vom vedea dacă ne vom încadra în statistici similare sau la noi totuși vor fi forme severe și decese”, a afirmat medicul Vigil Musta.
Acesta mai spune că numărul de îmbolnăviri COVID vor crește foarte mult peste o săptămână.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.