Medicul Vasi Rădulescu notează, pe rețelele sociale, că avem în organismul nostru, fiecare dintre noi, ”autostrăzi de mare viteză”, adică vase de sânge, limfă, căi nervoase.
Acesta exemplifică printr-o imagine cum se văd arterele:
”Pauza de fascinație. Avem în noi sisteme de conducte „vii” și autostrăzi de mare viteză -> vase de sânge, limfă, respectiv căile nervoase. Ceea ce vedeți în imagine reprezintă doar arterele; toate, împreună cu venele, fac o rețea de peste 100.000 de kilometri. Mai adăugați sistemul limfatic, pe cel nervos și aveți o idee despre ce ținem în corpul nostru.
Totul funcționează în cei mai fini parametri. Organele comunică între ele. Celulele sunt oxigenate, hrănite, drenate. În fiecare secundă sunt miliarde de procese care au loc în noi”, notează medicul pe Facebook.
Acesta îi sfătuiește pe români să facă din somn o prioritate deoarece somnul este esențial pentru un bun sistem imunitar, pentru memorie și multe altele.
”Eu funcționez bine cu 6 ore de somn și musai trezit la 5 dimineața (uneori la 4 și-un pic). Nu-mi place însă fragmentarea - am nopți în care adorm, mă trezesc, adorm greu înapoi. Mă străduiesc să (mă) învăț și să remediez problemele. Somnul este crucial pentru sănătate, imunitate, refacere, memorie, optimizarea masei corporale (cine are nevoie), creșterea masei musculare (cine vrea) și multe altele. Faceți din somnul sănătos o prioritate absolută!”, notează medicul Vasi Rădulescu pe rețelele sociale.
Lipsa de somn la vârsta de peste 50 de ani este legat de percepții mai negative asupra îmbătrânirii, care, la rândul lor, pot avea un impact asupra sănătății fizice, mentale și cognitive, arătată un nou studiu. Un studiu condus de cercetători de la Universitatea din Exeter și publicat în Behavioral Sleep Medicine (link direct studiu) a constatat că oamenii care și-au evaluat somnul ca fiind prost s-au simțit, de asemenea, mai în vârstă și și-au perceput propria îmbătrânire fizică și mentală mai negativ.
Medicul Vasi Rădulescu spune, pe blogul său, oamenii consumă, în medie, cu 600 de calorii mai mult decât acum 50 de ani:
”Ştiați că…oamenii consumă acum cu 600 de calorii pe zi mai mult decât în anii ’70? (...) Deși acest lucru se datorează probabil în parte creșterii fast-food-ului, a hormonilor din carne și produse lactate și a eficientizării muncii fizice, se reduce, de asemenea, la o creștere uluitoare a numărului de calorii pe care le consumăm. Potrivit Departamentului de Sănătate și Servicii Umane al SUA, media caloriilor consumate zilnic a crescut cu aproximativ 600 de calorii din 1970 până în 2008”, adaugă specialistul, potrivit blogului citat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.