Dr Valeriu Gheorghiță: vom vorbi de redefinirea unei scheme complete de vaccinare împotriva COVID

Adisa Codruț |
Data publicării:
Vaccin Covid-19
Vaccin Covid-19

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID, spune că în perioada următoare se va modifica modul în care ne vom vaccina împotriva COVID.

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID, susține că ”varianta Omicron ocoleşte răspunsul imun obţinut după vaccinarea cu primele două doze sau după trecerea prin boală”.

”Vestea cea mai bună este că administrarea dozei de booster restabileşte eficienţa la valorile comparative cu eficienţa pe care aceste vaccinuri o au faţă de variantele anterioare. (...) Din punctul nostru de vedere, foarte probabil că în perioada următoare vom vorbi de redefinirea unei scheme complete de vaccinare împotriva COVID-19, două doze la interval de 21 de zile sau 28 de zile, şi o doză de booster după minim şase luni. Aceasta foarte probabil că va fi o schemă de vaccinare considerată completă care va asigura o protecţie superioară, optimă, pentru toate potenţiale variante circulante şi cele care deja circulă, dar şi pentru eventualele variante virale care vor circula de aici înainte. E aproape clar că aici se va ajunge, la redefinirea schemei complete de vaccinare", a mai spus Valeriu Gheorghiţă, joi seară, la Antena 3.

Medicul infecționist Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID, a declarat că ”prima problemă a Omicron este transmisibilitatea”. 

Potrivit acestuia, 50% dintre infectările din următoarele luni vor fi date de tulpina Omicron. ”Variantele Delta şi Omicron vor circula împreună. Antiviralele autorizate de la Merk şi Pfizer nu depind de mutaţii. Acum ne întrebăm dacă anticorpii monoclonali mai sunt eficienţi. O variantă cu cât este mai contagioasă, cu atât atinge mai mulţi vulnerabili. Contagiunea duce la un număr mai mare de decese”, a mai precizat Valeriu Gheorghiță.

Se așteaptă ca varianta Omicron să devină dominantă până la jumătatea lunii ianuarie, susțin specialiștii. Cercetătorul Octavian Jurma a declarat cu câteva zile în urmă că se așteaptă la acest lucru de la jumătatea lunii ianuarie, însă această nouă variantă s-ar putea răspândi mult mai repede. Noua tulpină virală, care a fost detectată inițial în Africa de Sud, a fost încadrată ca „variantă de îngrijorare” de Organizația Mondială a Sănătății, în luna noiembrie, și pare să se răspândească mult mai repede decât variantele precedente.

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a avertizat că vaccinarea nu va reuși de una singură să prevină răspândirea variantei Omicron. Dr. Andrea Ammon, directorul agenției europene de sănătate publică, susține că „o creștere rapidă a numărului de cazuri Omicron este iminentă” în UE și în Spațiul Economic European. „Și se consideră că este foarte probabil să provoace spitalizări și fatalități suplimentare”, a adăugat experta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel