"Interesul de a se programa al persoanelor în vederea vaccinării este unul ridicat şi anume în momentul de faţă în centrele, de pildă, în care se administrează vaccinul de la compania Pfizer rata de confirmare a programărilor după notificare este între 85-90% dintre persoanele care sunt înscrise pe listele de aşteptare, chiar de la prima notificare. După cum ştim până la acest moment, regula era că o persoană este notificată cu până la trei ori, după care, dacă nu răspunde confirmării respective, notificării, se notificau alte persoane din lista de aşteptare. Întrucât există multe persoane înscrise pe lista de aşteptare şi care aşteaptă să primească notificări, am luat decizia de a notifica o singură dată o persoană din lista de aşteptare, care va avea la dispoziţie timp de 24 de ore să îşi confirme programarea respectivă. În cazul în care persoana notificată nu confirmă programarea în centrul de vaccinare în cele 24 de ore vor fi notificate alte persoane din lista de aşteptare pentru a rula într-un interval cât mai scurt persoanele care se află în listele de aşteptare", a explicat medicul militar, la o conferinţă de presă.
El a spus că persoanele care nu îşi confirmă programarea după prima notificare vor avea posibilitatea să se înscrie pe lista de aşteptare a unui alt centru, fie să se programeze pe locurile care vor fi disponibile în centrele de vaccinare şi care nu vor avea listă de aşteptare.
Gheorghiţă a afirmat că această cerinţă va fi operaţionalizată începând de miercuri. "În acest fel putem să epuizăm şi să rulăm mai rapid toate persoanele care se află în lista de aşteptare în vederea programării în urma notificărilor. Mâine, începând cu ziua de 7 aprilie, va fi operaţionalizată această cerinţă. Un alt element important este legat de estimarea timpului de aşteptare a persoanelor înscrise pe lista de aşteptare", a arătat medicul.
Potrivit acestuia, din data de 10 aprilie va fi afişat pe platforma de programare, pentru fiecare persoană care se află pe lista de aşteptare, câte persoane se află înscrise înaintea acesteia şi care este capacitatea de vaccinare zilnică în centrul de vaccinare pentru care a optat persoana respectivă.
"Aşa încât putem să estimăm uşor câte persoane se află în faţă şi câte se vaccinează în fiecare zi şi astfel putem să deducem care este timpul mediu de aşteptare. Ţinând cont că pot exista variaţii chiar de la o perioadă la alta pentru aceeaşi persoană, în funcţie de categoria de prioritizare din care fac parte persoanele care se pot înscrie ulterior în lista de aşteptare, ţinând cont că pe lista de aşteptare notificarea respectă prioritizarea conform strategiei", a mai susţinut Valeriu Gheorghiţă, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.