Dr Valeria Herdea, despre COVID-19: nu s-a făcut nicio testare în medicina de familie

Angela Sabău |
Data publicării:
EXCLUSIV
Teste PCR
Teste PCR

Medicina de familie a fost una dintre ramurile medicinei care a suferit un impact serios pe timpul pandemiei. Pe de o parte lipsa materialelor de protecție de la început, pe de altă parte, lipsa informațiilor a făcut ca această perioadă să fie una dificilă. Dr. Valeria Herdea, președinte AREPMF, a explicat toate acestea la dezbaterea organizată de grupul de presă DC Media Group.

Valeria Herdea, președintele Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF), a vorbit la dezbaterea online organizată de grupul de presă DC Media Group cu tema:  Cum va arăta „noua normalitate” în sistemul sanitar despre impactul pe care l-a avut pandemia aspra medicinei de familie. „Toată lumea a spus asa: Pandemia este ceva nou, este o boală nemaiîntâlnită. Este o viroză până la urmă care are nevoie să fie identificată. Avem două variante: facem teste la toată lumea la care există suspiciune; avem o suspiciune, putem face testare. Dar pe de altă parte, se supraîncarcă foarte tare serviciul de spital. Eu am avut pacient pe care l-am suspectat și l–am ținut două ore în cabinet izolat, ca să facem tot ce trebuie, să pun lampa de ultraviolete, să dezinfectez, să ne îmbrăcăm; a venit salvarea după două ore, timp în care eu am avut șase pacienți, așteptând să intre la cabinet. Pacienții la început nici nu au  crezut că acolo s-ar putea să fie ceva foarte serios; a fost foarte greu și foarte mult încarcă și serviciile noastre”, a spus medicul.

Pe de altă parte, ea s-a referit la nevoia de educație privind măsurile de protecție. „S-a făcut foarte multă informare „poartă masca”, dar n-am văzut foarte multă informare „cum ne punem masca”, „cum ne scoatem masca”. Scrie „spălați-vă pe mâini”, dar am văzut foarte puțini pacienți care știu, într-adevăr, cum să se spele pe mâini”, a mai spus ea.

Educația privind pandemia, deficitară

În ce privește personalul medical medicul afirmă că toată lumea e suprasolicitată și, chiar dacă acum nu mai sunt semnalate probleme, la început, problema materialelor de protecție a fost una serioasă. „Toată lumea este suprasolicitată, și medicina primară, și în medicina de spital; ne-am confruntat cu criza materialelor de protecție - o treabă foarte serioasă. Atâta timp cât eu nu mă simt protejat, încrederea în ceea ce fac, scade. Eu pot să fiu un rezervor, un focar care poate îmbolnăvi un pacient. Nu s-a făcut nicio testare în medicina de familie, la medic și la personalul medical. Echipamentul de protecție l-am cumpărat singuri.

Pe de altă parte resursa educațională este o problemă. Nu există în curiculla de medicină o situație sau un curs măcar facultativ care să pregătească personalul medical pentru situație de pandemie”, a mai spus ea.

Continuarea o puteți găsi în materialul video atașat.

 

 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel