Dr Tudor Ciuhodaru: Atenție la petarde! Un bărbat a murit din cauza lor!

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Dr Tudor Ciuhodaru
Dr Tudor Ciuhodaru

Un pacient de 40 de ani din Belcești nu a mai putut fi salvat în urma exploziei unei petarde, atrage atenția dr Tudor Ciuhodaru.

„În fiecare an tratăm zeci de pacienți (mulți copii!) ce ajung la urgențe cu leziuni produse de petarde", atrage atenția dr Tudor Ciuhodaru, medic specializat în Urgențe.

„Am fost solicitați (miercuri - n.r.) în jurul orei 20,00 pentru un bărbat în vârstă de 40 de ani, din Belcești, cu leziuni datorate exploziei unei petarde pe care și-a introdus-o aprinsă în cavitatea bucală. La locul solicitării a fost trimisă ambulanța cu medic de la Târgu Frumos, dar din păcate leziunile erau incompatibile cu viața", a informat, joi, prof. univ. dr. Diana Cimpoeșu, medic șef al UPU SMURD Iași.

Dr Tudor Ciuhodaru spune că e bine de știut că:

1. Dispozitivele pirotehnice vă pot duce direct în sala de operație și chiar și asa puteți rămâne mutilați.

2. Riscurile cresc atunci când petardele sunt utilizate în spațiile închise și aglomerate sau de către copii sau de cei care au consumat alcool.

3. Patologia lezională produsă de petarde merge de la arsuri pâna la plăgi, fracturi deschise, amputații traumatice sau leziuni oculare.

4. Cele mai frecvente și grave leziuni sunt arsurile de grad III-IV la nivelul mâinii sau a feței.

5. Leziunile oculare nu au lipsit în niciun an din bilanțul traumatic.

Rețineți:

1. „Din punct de vedere legal confecționarea, deținerea, comercializarea, importul, folosirea sau orice altă operațiune cu astfel de produse, precum și a artificiilor din categoria «obiecte zburătoare luminoase» și a pocnitorilor din clasa I, efectuate fără drept, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an. În cazul contravențiilor, amenzile se ridică până la 7.500 de lei, iar pentru minorii sub 14 ani vor răspunde părinții, aceștia urmând a fi sancționați cu amenzi între 100-500 de lei", spune dr Tudor Ciuhodaru.

2. Așa că mai bine nu le folosiți, iar dacă nu vă puteți abține...

3. Nu uitați să respectați cu strictețe instrucțiunile de utilizare și normele legale.

4. „Totodată vă recomandăm să vă prezentați de urgență la spital și să nu temporizați rezolvarea leziunilor care fără tratament duc constant la apariția complicațiilor", atrage atenția dr Tudor Ciuhodaru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel