Hepatita a fost unul dinte subiectele discutate la Interviurile DC Medical și DC News cu dr. Teodor Bădescu, medic primar de Gastroenterologie de la Spitalul clinic SANADOR. Medicul a explicat cum a evoluat tratamentul hepatitei A sau C, însă atunci când vine vorba despre hepatita B, lucrurile nu stau chiar așa de bine.
„Pe vremuri, un pacient cu hepatită virală tip A era internată. În Occident, acum lucrurile sunt mai relaxate, poate sta pacientul acasă. Acea hepatită A era denumită hepatită epidemică, sau hepatita mâinilor murdare, hepatita copiilor. Cam toți treceau prin ea și chiar dacă unii nu se îngălbeneau, cam toți intrau în contact cu acest virus. Se pare că după 50 de ani, cam 70-80% din populație are anticorpi împotriva virusului hepatitei A. Acum, această problemă se rezolvă prin simpla vaccinare, fiindcă există acest vaccin care protejează și pentru virusul A, și pentru virusul B și se face imediat după naștere și după aceea rapelul. Deci această hepatită epidemică nu mai intră în discuție, nu lasă nici urme, de altfel”, a explicat medicul.
Tratamentul bate pasul pe loc
El a mai arătat că, dacă tratamentul pentru hepatita C a evoluat foarte mult, pentru hepatita B, lucrurile nu stau chiar atât de bine. „În Europa cel puțin, virusul B încă există și la noi are o pondere importantă. Virusul hepatitei B, spre deosebire a virusul hepatitei C, nu are un tratament de eradicare, deci dacă antiviralele astea moderne, așa-zisele antivirale directe, duc la vindecarea, eradicarea virusului C în proporție de 98-99%, în hepatita B (hepatita cronică B), practic, tratamentul bate pasul pe loc de ani de zile. Deci, în afară de interferonul pegylat și antiviralele acestea - Entecavir - care se folosește, nu s-a lansat nimic. Se așteaptă medicamente noi care să inhibe acea transcriptază, dar momentan sunt doar studii, unele de fază 3 și se tot spune că poate la anul, pentru virusul hepatitei B.
Trebuie spus însă că hepatita B, cam 70 % dintre cei care intră în contact cu virusul, scapă de el. Organismul reușește să scape de acest virus și atunci găsim, la persoane nevaccinate, un titru suficient de anticorpi anti HBS care denotă faptul că au trecut printr-o infecție fără probleme”, a explicat medicul.
Detalii despre acest subiect puteți găsi în materialul video atașat
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.