„Cel mai mare impact al existenței acestor varice (...) este cel vizual. (...) Termenul generic de varice înseamnă orice venă dilatată și alungită. Practic cred că sunt foarte puțini telespectatori care nu știu sau n-au văzut niciodată varice la nivelul membrelor inferioare. Orice venă de suprafață se poate dilata și poate deveni varicoasă. Însă noi vorbim de cele mai multe ori de varicele care apar la nivelul membrelor inferioare.
Mai multe tipuri de afecțiuni venoase vizibile pe membre
Este interesant de spus că alături de varicele clasice, acele vene dilatate, foarte dilatate, de o anumită culoare, conglomerate în tot felul de pachete de ghemuri vasculare, care în evoluția lor îndelungată determină modificări cutanate, umflarea gambei, edem de gambă și picior, modificări de culoare și de structură a tegumentului și țesutului subcutanat până la evoluția finală – ulcerul venos – în aceeași noțiune de vene varicoase intră și niște dilatații venoase, foarte asemănătoare din punct de vedere al apariției, al dezvoltării ca și varicele de care vorbeam, și care practic se dezvolt intradermic și subdermic și pe care le cunoaștem sub denumirea de vene în pânză de păianjen, telangiectaziile sau vene reticulare, acele vene albăstrui, dilatate, tortuoase, care trebuie deosebite, ca și varicele, de un desen venos normal, vizibil la nivelul unui tegument transparent.
Telangiectaziile, venele reticulare și varicele sunt boli ale venelor de suprafață”, a explicat Dr Sorin Băilă, EXCLUSIV la Interviurile DC News și DC Medical.
Ca varicele să se producă trebuie să se întrunească mai multe condiții.
Din ce motive apar varicele
„Este nevoie de de doi factori. Este nevoie de o creștere a presiunii venoase la nivelul acestor vene, o hipertensiune venoasă, care poate apărea, și fac o paranteză, este o boală pe care noi, oamenii, o avem ca un tribut al poziției bipede.
Este interesant de știut că animalele care nu au statură bipedă nu fac boală varicoasă.
Deci în momentul în care stăm foarte mult în picioare, în care muncim foarte mult în picioare, în momentul în care la acest efort de adaptare a circulației de întoarcere într-o stațiune bipedă se adaugă și un perete venos mai slab, sau un aparat valvular deficitar, ca și structură și și funcționalitate, atunci apare hipertensiunea venoasă, împreună cu un proces inflamator. Și împreună duc la degradarea peretelui venos, a aparatului valvular, și apariția acestor varice”, a spus cunoscutul chirurg cardiovascular Sorin Băilă la interviurile DC News și DC Medical.
Cine e predispus să facă varice
Boala poate fi însă și ereditară, dar poate avea și cauze hormonale, din care cauză ea este mai des întâlnită la femei, arată reputatul chirurg
„Este demonstrat că un descendent din doi părinți cu boală varicoasă are o probabilitate până la 80-85% să facă varice. Aceasta scade până la 25% dacă doar unul dintre părinți este varicos (dacă vorbim de bărbați).
Dacă este de sex feminin, procentul poate să ajungă până la 62%. Femeile sunt mult mai expuse bolii decât bărbații. Progesteronul, hormon specific femeilor, determină o subțiere a peretelui venos.
De asemenea, perioada de sarcină, când alături de acest exces de hormoni, în special progesteron, este și un volum circulant mai mare, cât și volumul mărit al uterului care poate să producă o compresie pe venele abdominale și să îngreuneze întoarcerea venoasă de la nivelul membrelor inferioare”, a spus Dr Sorin Băilă, medic primar chirurg în Institutul de Chirurgie Cardiovasculară „CC Iliescu” din București, șeful secției de Chirurgie Vasculară de aici și doctor în științe medicale, a vorbit la DC News și DC Medical.
Cum se tratează varicele, aflați în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.