Dr. Simionescu, despre chirurgia dermatologică: Orice tumoră cutanată face obiectul. Acoperă 80% din totalitatea exciziilor cutanate

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
dr simionescu. FOTO: Freepik @wavebreakmedia
dr simionescu. FOTO: Freepik @wavebreakmedia

Prof. dr. Olga Simionescu ne-a vorbit despre chirurgia dermatologică și afecțiunile abordate de aceasta.

”Dermatologia este o specialitate la interfața altor specialități, ea însăși încearcă să realizeze o sinteză, pentru că finalul este că trebuie realizate niște leziuni cu care bolnavii vin la medic”, a deschis prof. dr. Irinel Popescu subiectul abordat în cadrul Academiei de Sănătate de la DC Medical, unde a avut ca invitat pe prof. dr. Olga Simionescu, de la UMF Carol Davila și Spitalul Clinic Colentina din București.

”Cum spunem noi, citim pe piele cum citesc alte persoane în cărți sau în cafea. La noi se vede totul pe piele, că este de medicină internă, că este de chirurgie, avem semne foarte precise, și o conversație cu pielea, ca să poți să o derulezi pentru că este un interlocutor foarte onest presupune să fi petrecut foarte mulți ani în studiu și atunci lucrurile arată foarte colorat și foarte interesant”, a replicat invitatul.

”Chirurgia dermatologică este un sub-domeniu al dermatologiei care acoperă, foarte interesant, 80% din totalitatea exciziilor cutanate ale pacienților. În curând vine 100%. Toate defectele care se închid per primam, tumorile cutanate primitive, benigne, borderline sau maligne, fac obiectul interesului chirurgiei dermatologice. În unele țări ale lumii, chirurgul dermatolog este specializat doar pe această zonă de nișă.

În țara noastră, cam orice dermatolog face și chirurgie dermatologică, pentru că poți să o faci cu diverse echipamente într-un timp foarte scurt sau poți să o faci pe pacienți cu lucruri mai complexe, cu maladii mai importante, cu cancere mai însemnate.

Interesantă interfața aceasta, unde se încheie rolul dermatologului și unde intră chirurgul plastician sau generalist”, a declarat, în exclusivitate, pentru DC Medical, prof. dr. Olga Simionescu.

Vezi și: Pete pe piele. ABCDE, tehnica celor 5 semne ale unui cancer de piele. Medic: E foarte popular și ușor de REȚINUT

Care sunt afecțiunile abordate

Întrebată care sunt afecțiunile abordate de chirurgia dermatologică, medicul a afirmat că sunt vizate ”de la tumori cutanate benigne, banale, însă numeroase, care pot fi realizate cu electrocauter, cu aparatul de radiofrecvență sau cu laserul, ablativ, chirurgical, formațiunile vasculare benigne până la cancerul cutanat, că este carcinom sau temutul melanom.

Cam orice tumoră cutanată face obiectul interesului dermato-chirurgului. Există astăzi reglementări, există ghiduri, care ne spun, de pildă, în melanom, în tumora cutanată malignă provenită de la melanocite, faptul că dermato-chirurgul face de obicei excizia cu margini înguste ale leziunilor primitive, însă reexcizia, pentru că ea trebuie făcută în conformitate cu indicele de grosime tumorală, dacă se face simultan cu tehnica ganglionului santinelă, atunci partea aceasta a doua o poate face chirurgul, fie generalist, fie plastician, pentru că necesită limfoscintigrafie, necesită mai mulți medici de mai multe specialități.

Așadar, există standardizări, există reguli foarte precise, există diferențe mari față de chirurgia mare, chirurgia viscerală, unde pacientul este supus unui proces anestezic mult mai complex, mai complicat, pacientul este adesea intubat, la noi analgo-sedarea este baza pe formațiunile cu întindere foarte mare.

Însă, dacă la chirurgia viscerală se face la tegument o incizie, ei bine, la dermatologie, atunci când folosim bisturiul noi facem o excizie și această excizie presupune o reparare de defect, iar repararea de defect are niște reguli foarte precise.

Pe de altă parte, vorbim despre un organ care nu este complet steril și nu prea ar putea fi sterilizat, pentru că avem miliarde de germeni pe suprafață în cadrul mecanismului de inhibiție competitivă, bacteriană.

Așadar, trebuie să ne asigurăm că procedura este corect aleasă și provocatoare sunt anumite sedii, anumite locuri. Localizările genitale, localizările la nivelul cervical, la nivelul calcului, sunt tot felul de lucruri foarte provocatoare care necesită o expertiză particulară”, a mai explicat medicul.

 Melanomul, de la diagnosticare la tratament, o echipă multidisciplinară

”Melanomul este diagnosticat în preclinic de către dermatolog, cu ajutorul dermatoscopului. Dermatologul este cel are face excizia leziunii primitive, în funcție de raportul histopatologic, în colorație standard, se obține un diagnostic de autentificare, și în funcție de indicele de grosime al tumorii se procedează la reexcizie standardizată, cu tabele foarte clare, care precizează margine de siguranță oncologică de maximum 2 cm, necesitatea ganglionului santinelă, în scopul stadializării.

Avem nevoie de dermatolog, chirurg plastician, chirurg generalist, medic de familie, oncolog, pentru că este o boală cu declarare oncologică obligatorie în țara noastră, de radioterapeut, adică necesită o abordare pluridisciplinară.

Integratorul, dacă este un melanom de stadiul 1, 2 sau chiar 3, este dermatologul, dacă este un melanom de stadiu 4, care necesită terapii țintite sau terapii imunologice particulare, atunci integratorul devine oncologul.

Pentru că s-au făcut progrese foarte mari din 2008, în tratamentul formelor avansate, adică pacienții beneficiază de terapii imunologice rambursate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate”, a precizat medicul, cu privire la abordarea melanomului.

Mai multe în video

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel