Dr. Sarafoleanu: Apneea de somn, cu ce operații poate fi corectată

Dana Lascu |
Data publicării:
EXCLUSIV
Sunt persoane cărora, noaptea, în somn, li se oprește respirația. În unele cazuri, astfel de probleme se pot rezolva prin operație
Sunt persoane cărora, noaptea, în somn, li se oprește respirația. În unele cazuri, astfel de probleme se pot rezolva prin operație

Prof.dr. Codruț Sarafoleanu este șeful clinicii ORL de la Spitalul Clinic Sfânta Maria din București, a explicat, la emisiunea Academia de Sănătate, difuzată în fiecare luni, de DC MEDICAL, ce operații se pot face pacienților pentru a le fi corectată apneea de somn.

Apneea de somn înseamnă că există un obstacol pe calea respiratorie, iar pacientul, dincolo de faptul că sforăie, are opriri frecvente ale respirației în timpul somnului, unele mai lungi, altele mai scurte. Partea proastă e că din cauza acestor opriri ale respirației, nu ajunge în sânge cantitatea normală de oxigen, ceea ce poate duce la apariția unor probleme grave de sănătate.

„Sunt situații foarte grave, s-au descris inclusiv morți subite din cauza apneei de somn", a explicat gravitatea afecțiunii, la Academia de Sănătate, prof. dr. Codruț Sarafoleanu, șeful clinicii ORL de la Spitalul Clinic Sfânta Maria din București și șeful Disciplinei ORL II la Facultatea de Medicină Dentară de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Carol Davila din Capitală.

Operații posibile, în funcție de diagnostic

Dacă tratamentele medicamentoase sau terapia cu aparatul CPAP („Continuous positive airway pressure",ceea ce înseamnă presiune pozitivă continuă pe căile respiratorii) nu funcționează, atunci medicii pot încerca să rezolve situația pacientului prin intervenții chirurgicale.

„Chirurgia ORL se rezumă la permeabilizarea nazală, diverse operații, cum ar fi operațiile pentru deviația de sept, pentru hipertrofia cornetelor sau chirurgia rinosinuzitelor. Foarte frecvent (se face, n.r.) chirurgia bazei de limbă, pentru că un volum mare al bazei de limbă poate îngusta diametrul anteroposterior al faringelui, și de asemenea chirurgia vălului palatin și a omușorului sau a amigdalelor palatine, la nivelul hopofaringelui. În esență, toate aceste intervenții chirurgicale au același obiectiv, de a lărgi și de a crește diametrul anteroposterior și transversal al căii respiratorii", a arătat specialistul.

El a vorbit și despre tulburările de miros: ce sunt acestea, de ce se produc, cum se diagnostichează modern și cât de grave sunt. Detalii, în video: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel