„Suntem în cea mai dramatică situație în ceea ce privește paturile ATI de la începutul pandemiei. Așa cum v-am spus, este pur și simplu iadul aici, în secțiile ATI, care au devenit o veritabilă arcă a lui Noe de care oameni disperați se agată în căutarea unui pat, în căutarea salvării.
Iar noi suferim profund pentru că nu putem să îi îngrijim pe toți bolnavii care vin număr tot mai are. Situația este foarte dramatică. Facem eforturi zilnic să creștem capacitatea de răspuns, dar există o limită pe care o atingem și ne temem că mai mult nu se poate pentru că odată avem mulți pacienți gravi și cu alte patologii, iar acestea nu se pot amâna, nu se pot programa, și în plus există o limită materială, cât poți, câte paturi poți să faci în plus față de cele existente, dar există și o limită umană - numărul de medici, numărul de personal medical.
De asemenea, tragediile în lanț care s-au petrecut în secțiile ATI ne determină pe noi să refuzăm să mai activăm în zone amenajate rapid, improvizate, și chiar îi rog pe toți colegii să nu accepte să mai funcționeze, să mai lucreze în asemenea zone, pentru că iată ele sunt periculoase, pe de-o parte, în primul rând pun în pericol viața, sănătatea pacienților, a personalului care lucrează în spitale și desigur, apoi, în final, riscă să ne facă pe noi responsabili de toate problemele sistemului”, a explicat prof dr Dorel Săndesc, la B1TV.
Vicepreședintele Societății Române de Terapie Intensivă spune că medicii români nu au dat bir cu fugiții în fața pandemiei, cum s-a întâmplat în țări foarte dezvoltate spunând că e prea grea munca în astfel de condiții. „În România nu a existat pur și simplu acest fenomen, ba mai mult, avem cazuri pe care le cunoaștem direct, care au venit să lucreze deși erau pensionari (...) deci nu se pune problema să dăm bir cu fugiții. Dimpotrivă, suntem dispuși să lucrăm și să facem tot ce putem să ajutăm acești pacienți, chiar dacă o bună parte din cei care vin acum sunt cei care un an și ceva ne-au acuzat că suntem mincinoși, că suntem corupți, că suntem chiar criminali. Nouă ne pare foarte rău de ei, pentru că iată au ales, prin această decizie să nu se vaccineze, și este atât de dureros să-i vedem că regretă în ultimul moment, de multe ori când este prea târziu, când ar vrea, cer chiar cu disperare să fie vaccinați, dar acest lucru nu-i mai ajută.
Și suntem frustrați, pentru că ne uităm în Vestul Europei, și vorbim cu colegii noștri care ne spun că nu mai au probleme, că secțiile ATI nu mai sunt pline, că există libertatea, libertatea pe care e firesc să și-o dorească oamenii și aici. Acolo ei au obținut-o, atingând pragul de imunizare, acesta este mecanismul esențial, dincolo de toate discuțiile, de toate conflictele, toate opiniile. Și acolo se protestează, dar se protestează în țări care au pragul de vaccinare, peste 75, peste 80, iată și peste 90%. Practic, au transformat o teribilă molimă într-o banală viroză sezonieră, este extraordinar ce s-a obținut. Și e păcat că oamenii să se lase duși de tot felul de teorii și să renunțe la gestul salvator pentru ei și pentru comunitatea întreagă. Nu e târziu nici acum. E târziu, dar nu e prea târziu să o facă pentru că păcat”, a îndemnat profesorul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.