Dr Sanda Maria Crețoiu este conferențiar universitar în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila" din București, doctor în biologie moleculară, specialist în nutriție și siguranță alimentară și director medical la Clinica NutriScience.
Microbiomul intestinal este foarte important mentru homeostazia organismului uman și este foarte versatil.
"Importanța microbiomului intestinal este foarte mare, deoarece perturbarea sa conduce la apariția unor boli. Prin perturbare înțelegem dezechilibrul care poartă denumirea de disbioză, între tulpinile bacteriene prezente în mod normal și care au un efect benefic asupra organismului, și tulpinile considerate posibil patogene, în momentul în care proliferează.
Se efectuează teste simple, din materiile fecale, care determină sănătatea acestui microbiom, prin care se conferă un scor al pacientului. Aceste teste determină dacă există sângerări la nivelul tubului digestiv, care sunt tulpinile care predomină, dacă există o infecție supraadăugată cu candida, care este starea imunoglobulinei responsabilă de mucoasa intestinală și de asemenea nivelurile de calprotectină.
Există și teste mai complexe, care pe lâncă toate cele enumerate, determină și o serie întreagă de paraziți, testând, atât eficacitatea a unora dintre antibiotice asupra acestor paraziți cât și a unor substanțe naturale", a explicat medicul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.