Dr Rafila, despre cazul profesorului infectat cu tulpina COVID-19 din Marea Britanie: când putem vorbi de transmitere comunitară

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Prof dr Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, spune că deocamdată nu putem vorbi de transmitere comunitară în cazul profesorului infectat cu tulpină COVID-19 descoperită în Marea Britanie, de la Școala 28 din Sectorul 2 al Capitalei, pentru că nu se știe dacă acesta a transmis colegilor săi pozitivi tulpina mutantă. 

Fără să vedem rezultatele secvențierilor făcute la colegii depistați pozitivi la COVID-19 ai femeii profesor de la Școala 28 din Sectorul 2 al Bucureștiului, nu putem ști dacă avem o transmitere comunitară a tulpinii mutante de SARS CoV-2 identificată în Marea Britanie, a arătat prof dr Alexandru Rafila. 

„Nu putem să vorbim despre o răspândire comunitară până când nu avem o radiografie corectă a situației. Sigur, acum avem un caz, rămâne de văzut dacă celelalte 8 persoane au luat sau nu infecția de la persoana care are varianta mutantă a noului coronavirus. Dar până la urmă, transmiterea comunitară este atunci când ai număr mare de cazuri cu proveniență necunoscută. Deocamdată noi avem 2 cazuri în România, unul la Giurgiu acum câteva săptămâni. Acesta este al doilea, deci nu putem să discutăm mai ales că prima persoană văd că nu a produs infecții secundare. Nu putem vorbi despre transmitere comunitară decât în momentul în care facem o supraveghere apropiată pe realitate. Și în momentul în care într-adevăr avem infectări fără cauză aparentă sau fără sursă cunoscută a contaminării, atunci într-adevăr putem discuta de transmitere comunitară. În România, în momentul de față avem niște cifre care ne plasează pe ultimele locuri din UE în ceea ce privește incidența cumulată în ultimele 14 zile și asta nu știu dacă coincide cu realitatea dar nu putem să apreciem acest lucru decât dacă o să avem instituții funcționale, proceduri clare și proceduri respectate la nivelul Direcțiilor de Sănătate Publică și atunci sigur că se pot lua și decizii în cunoștință de cauză, asumate, și fără contradicții între diversele autorități, de la Ministerul Sănătății sau de la nivelul autorităților locale”, a spus prof dr Alexandru Rafila, la Antena 3. 

Ieri, Ministerul Sănătății a anunțat că 9 din 10 colegi ai rofesoarei au fost depistați potivici la COVID-19, și că în zilele următoare se așteaptă rezultatele secvențierilor pentru a vedea dacă au aceeași tulpină „importată” din Marea Britanie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel