Dr Radu Țincu a vorbit despre situația medicilor pe care Ministerul Sănătății îi cercetează acum bănuiți fiind că ar avea adeverințe false, care îi scutesc de tratarea pacienților COVID.
„Este un lucru extrem de grav și trebuie, fără discuție, să se facă verificări cu privire la astfel de adeverințe false. Dincolo de falsul în sine, discutăm de un afront la deontologia profesională. Nu poți să fugi în plin val pandemic de pe linia frontului și să lași pacienții neajutorați.
Este clar nevoie de o clarificare a acestei situații, care dacă de dovedește că au fost adeverințe false, desigur vor avea o finalitate în justiție. Dar dincolo de aceste adeverințe false, să știți că oamenii care sunt atât de bolnavi încât nu pot să îngrijească pacienți COVID sau nu pot să efectueze gărzi, e posibil să nu mai aibă loc într-un spital și să fie redistribuiți către zone de policlinică sau ambulatorii de specialitate”, a arătat dr Radu Țincu, la Antena3.
Medicul spune că sistemul sanitar românesc are nevoie de oameni capabilă să lucreze în condiții grele, nu de cei care fug. „Sistemul sanitar are nevoie de oameni care să fie apți să lucreze și să își pună la dispoziția pacienților serviciile medicale. Nu avem nevoie de oameni care nu pot desfășura activitatea medicală în condițiile solicitate în prezent”, a spus acesta.
Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a cerut, astăzi, Corpului de control, să verifice modul de eliberare, precum și legalitatea adeverințelor medicale emise pentru personalul medical în vederea exceptării de la efectuarea gărzilor și scutirea de la acordarea asistenței medicale pacienților infectați cu SARS-CoV-2.
Întrebat ce ar trebui să facă Ministerul Sănătății, astfel încât medicii care nu pot să lucreze să plece și să lase locul celor care chiar își pot oferii serviciile pacienților, Radu Țincu a răspuns: „În primul rând, trebuie să stabilească dacă aceste adeverințe erau false. Aceste adeverințe au fost eliberate, cel mai probabil, de medicina muncii, în urma evaluării medicale, iar dacă sunt false, cu siguranță trebuie să fie rezolvate în justiție.
Cei care sunt într-adevăr atât de bolnavi, cred că trebuie să luăm în calcul o redistribuție a lor în anumite zone în care pot să își desfășoare activitatea medicală în conformitate cu bolile pe care le au, iar, în spitale, să fie oameni care pot să efectueze gărzi și să asigure acest efort colectiv național pentru trecerea pandemiei”, a explicat dr. Radu Țincu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.