Dr Radu Țincu: De ce și cum face mutații coronavirusul. Vaccinarea, începută într-o perioadă dificilă

Adisa Codruț |
Data publicării:
COVID-19
COVID-19

Dr Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, a explicat pe scurt cum apar mutațiile și de ce avem mai multe tulpini de coronavirus. El a vorbit și despre campania de vaccinare contra COVID-19 din România.

Coronavirusul face mutații (și apar noi tulpini) pentru că încearcă să supraviețuiască, spune dr Radu Țincu. 

„În primul rând, trebuie să plecăm de la ideea că ne aflăm într-o luptă permanentă cu coronavirusul. Așa cum și noi încercăm să scăpăm de el și să găsim noi vaccinuri împotriva lui, și el încearcă să scape de toate aceste mecanisme imunitare pe care noi le avem. O posibilitate este să capete informații tocmai de la acele sisteme imunitare slăbite care nu au capacitatea de a-l elimina și atunci există o conviețuire între organismul respectiv și virus și virusul primește informații de la sistemul nostru imunitar și încearcă să-și modifice structura astfel încât să poată scăpa de sistemul imunitar. Al doilea element îl reprezintă schimbul de informații geenetice cu alte particule virale. Încearcă să transfere informație genetică de la alți viruși astfel încât să-și crească performanța.

Aceste modificări care au determinat apariția noii tulpine trebuie să ne îngrijoreze pentru că aceste mutații pot să apară oricând, iar în momentul în care ele vor afecta tocmai proteina de suprafață pentru care a fost creat vaccinul, o să avem o problemă reală, pentru că vaccinul nu va mai fi eficient împotriva noii tulpini fără acea proteină de suprafață. De aceea, campania de vaccinare trebuie să fie prioritatea mondială pentru că dacă avem momentan această armă disponibilă, este păcat să o pierdem și să nu beneficiem de toate efectele imunitare pe care vaccinul le oferă”, a explicat dr Radu Țincu, la B1 TV

Cât privește campania de vaccinare din România, medicul spune că deocamdată nu suntem printre fruntași.

„Trebuie să recunoaștem că această campanie de vaccinare din România a început într-o perioadă dificilă, perioada dintre Crăciun și Anul Nou. La data de 1 ianuarie, România este pe locul 24 în ceea privește vaccinarea populației. Pe primul loc se află Israelul, cu o rată de vaccinare de 11,55%. (...) România are, la 1 ianuarie, o rată de vaccinare de doar 0,06%. Va trebui să intensificăm rata de vaccinare pentru personalul medical pentru că trebuie să trecem la a doua fază de vaccinare a persoanelor din grupele vulnerabile și cea mai importantă pentru a putea stăpâni această pandemie este etapa a treia, aceea în care populația generală trebuie să fie imunizată. Până la urmă, virusul se transmite la nivelul comunităților și până nu vom ajunge să avem un grad de imunizare colectivă suficient de mare, pandemia nu va putea fi controlată”, a subliniat dr Radu Țincu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel