Medicul neonatolog Cornelia Preda a fost întrebată care a fost cel mai greu caz al unui copil născut prematur și care a fost cel mai mic nou-născut pe care l-a întânit în cariera sa.
"Pot să spun că am avut mult mai multe cazuri grele. Cel mai mic copil a fost de 500 de grame, 24 de săptămâni, care a stat trei luni la noi în spital, dar este bine. Sigur, urmărit de o echipă interdisciplinară și acum face recuperare medicală și chinetoterapie, dar suntem bucuroși să nu are retinopatie de prematuritate, din punct de vedere neurologic evoluează bine, din punct de vedere motor, nu are boală pulmonară cronică, nu are nevoie de oxigen, deci sunt multe lucruri bune", a declarat dr. Cornelia Preda, în exclusivitate pentru DC Medical și DC News.
Laptele matern, soluția pentru salvarea copiilor născuți prematur. Cu ce este înlocuit în anumite cazuri
"Dacă e să spun despre cazul care m-a impresionat cel mai mult, știți cât de important e ca odată ce un prematur se naște, tu, ca medic neonatolog, fie că folosești alimentație parenterală, adică administrată pe un vas de sânge, fie că folosești alimentație normală, să ajungi la ritmul de creștere pe care copilul ăsta l-ar fi avut intra-uterin.
De obicei, laptele matern este ok în a salva un prematur.
Și am avut un caz, o doamnă, care avea mastectomie deoarece avusese cancer mamar în antecedente. Și a născut un bebeluș în 28 de săptămâni. A trebuit să-l hrănim cu formulă specială pentru prematuri și îmi dau seama cât de mult a evoluat medicina, pentru că acest copil este foarte bine, foarte deștept", a povestit medicul.
"Adică laptele praf este apropiat de laptele mamei?", a întrebat Val Vâlcu.
"Laptele praf e o denumire foarte largă. Aș spune formulele speciale pentru prematuri, care sunt acum foarte sofisticate, conțin toți nutrienții necesari ca un bebeluș să se dezvolte și avem acest exemplu clar să funcționează. Sigur, laptele de mamă este cel mai important la prematur, pentru că previne complicații de tip enterocolită ulcero-necrotică.
Dar decât să nu hrănești un copil deloc, e de preferat să-i dai această formulă specială", a mai spus dr. Cornelia Preda.
Ce este scorul Apgar și de ce primește bebelușul NOTĂ la naștere. Dr. Cornelia Preda: CINCI semne importante
"Se nasc mulți copii în spitalele private din România. În Sanador am avut 2.600 de nașteri anul trecut, ceea ce mi se pare o cifră record", a spus medicul Cornelia Preda.
Dr. Cornelia Preda a vorbit despre scorpul Apgar, despre cine îl pune și ce reprezintă acea notă primită la naștere.
Scorul Apgar reprezintă un sistem standard de evaluare clinică rapida a nou-născutului, ce se realizează imediat după naștere. Mai exact, scorul Apgar este nota pe care o primește bebelușul la naștere și care-l ajută pe medicul neonatolog să decidă dacă nou-născutul are nevoie de tratament imediat, în primele momente de viață.
"Medicul neonatolog este singurul medic abilitat să scorul Apgar, dar în condițiile în care este prezent. Dacă nu, asistenta de neonatologie este trainuită să pună scorul Apga. În condiții în care nu există medic nonatolog, sigur, și medicul obstetrician poate să pună acest scor, pentru a știi exact cum a fost starea copilului la naștere.
Ce cuantifică, de fapt, scorul Apgar? Cuantifică starea copilului la naștere. Nu are valoare predictivă pentru evoluția copilului pe termen lung, ci se referă la cinci semne:
citește continuarea AICI
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.