Un număr de 20 de persoane, dintre care trei sunt cadre medicale, au fost depistate pozitiv cu virusul COVID-19 la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca. Toate aceste persoane sunt asimptomatice.
Deoarece pacienții oncologici se află într-o grupă de risc în fața infectării cu SARS-COV, Patriciu Achimaş-Cadariu, directorul medical al Institutului Oncologic spune că în momentul în care s-a anunțat faptul că numărul de cazuri a crescut în România, au decis să treacă la o altă tactică, și anume, testarea întregului personal și al pacienților internați.
"Conform legii, am făcut triaj, așa cum fac toate spitalele din România sau ar trebui să facă. În momentul în care numărul de cazuri a crescut în România, ne-am dat seama că triajul, s-ar putea să nu fie suficient și, fiindcă apar un număr mare de cazuri de asimptomatici, am trecut la scenariul următor, pe care ni-l pregătisem din vreme, dotând-ne cu teste și având și laborator care să poată să facă testarea, prin PCR. Am testat practic tot personalul din Institut, atât medical cât și nemedical, și toți pacienții internați, iar aceasta este ceea ce am obținut. Evident, orice spital, și au făcut-o și alții în străinătate, există și dovezi în sensul acesta, făcând la fel, au identificat cazuri pozitive asimptomatice, atâta vreme cât ele au trecut prin triaj. Noi nu ne putem permite, în anumite ramuri ale medicinei, să întrerupem tratamentul pacienților noștri deoarece se prăpădesc. Oncologia este cel mai bun exemplu. Acești pacienți au venit să se trateze și au trecut prin triaj, dar erau asimptomatici", a declarat dr. Patriciu Achimaş-Cadariu pentru DC Medical.
De asemenea, medicul subliniază faptul că pot fi pacienți asimptomatici în multe spitale și că este necesară testarea pentru depistarea acestor cazuri.
"Acești pacienți asimptomatici se găsesc în foarte multe spitale. Deci dacă lumea ar testa, ar identifica cazuri asimptomatice care sunt pozitive. Altfel, e ca struțul, care își bagă capul sub nisip și zice că nu vede. Sunt foarte mulți asimptomatici la nivel național. Dacă nu testăm, o să spunem că sigur nu avem pacienți cu COVID-19. Puteam să continuăm și noi, foarte bine, triajul, să fim riguroși pe el și la un moment dat să ne trezim cu cazuri simptomatice", a arătat medicul.
Directorul medical al IOCN spune că există riscul ca persoanele asimptomatice, depistate pozitiv, să fi infectat și alte persoane, astfel că, urmează o anchetă epidemiolofică. De asemenea, Institutul va continua strategia de testare.
"Evident, de aceea facem lucrurile acestea și pergem pe regulile epidemiologice și retestăm toți potențialii contacți. Continuăm testarea și retestarea personalului nostru, precum și a pacienților care vor fi internați în săptămânile viitoare. Planul nostru este să continuăm acest lucru până va trece vârful epidemiei. Nu este un gest pe care îl lăsăm singular. Este o strategie a Insitutului care continuă în săprtămânile următoare, altfel ar fi un gest inutil", a explicat acesta.
Pacienții oncologici se află în grupa de risc în fata virusului mortal, astfel că, necesită o atenție sporită din partea personalului medical. În ceea ce privește cazurile asiptomatice, pare că acei pacienți nu ar fi afectați de virus.
"Fiind asimptomatici, în aparență, boala nu-i afectează. Desigur, ei sunt pacienți la risc, iar asta este recunoscut la nivel mondial. Deci trebuie să avem mare grijă de acești pacienți, mai ales în raport și cu tratamentele pe care le administrăm. Tocmai de aceea am instituit această politică, iar lucrurile acestea cred că sunt recomandabile la orice nivel. Evident că nu putem întrerupe tratamentele lor. Sigur că ne adaptăm la toate", a mai spus medicul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.