Dr Ostin Mungiu, despre canabis: Să nu confundăm utilizarea medicală, cu ce recreațională

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Prof.univ.emerit dr Ostin C Mungiu. Foto: News@UMFIASI/Facebook
Prof.univ.emerit dr Ostin C Mungiu. Foto: News@UMFIASI/Facebook

Dr. Ostin C Mungiu, profesorul emerit care a introdus disciplina Algeziologie (studiul durerii) în România explică de ce discuția pentru legalizarea canabisului în România nu trebuie luată în derâdere și în ce măsură ar fi utile aceste derivate anumitor pacienți.

Profesorul universitar emerit dr. Ostin C. Mungiu, cunoscutul medic care a introdus disciplina Algeziologie (studiul durerii) în România, explică de ce extractele medicale din canabis ar fi utile unor pacienți și că problema aprobării lor pentru uz medical nu e deloc nouă! Reacția sa vine după ce câțiva specialiști de Institutul de Psihiatrie „Socola" din iași i-au spus ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, că asta nu e o problemă priotară în sistemul de sănătate din țara noastră.

„În numărul de luni, 25 martie, anul curent, al Ziarului de Iași, a apărut, sub semnătura redactorului Simona Relea, materialul cu titlul „Specialiștii ieșeni îi dau cu canabisul peste nas ministrului Teodorovici". Din material reiese că un psihiatru de la Institutul „Socola" consideră că: „Din punct de vedere medical, consider că discuția a demarat într-un moment nepotrivit. Nu aceasta era urgența pentru sistemul medical din România [...] Dar, brusc, se propune legalizarea canabisului în scop medical. Iar lucrurile se mișcă foarte repede, cu o viteză uluitoare apare și o comisie care se ocupă de această problemă de parcă ar fi urgența numărul 1 a sistemului medical din România"", explică Profesorul universitar emerit dr. Ostin C. Mungiu motivul pentru care a ales să comenteze subiectul.

Legalizarea folosirii canabisului în scop medical nu e nouă

„Pentru buna informare a autorului și a publicului, doresc să menționez că problema utilizării canabinoizilor în scopuri medicale preocupă specialiștii din țara noastră de câteva decenii. Am publicat împreună cu colaboratorii încă din 2002 într-o revistă medicală articolul intitulat „Sistemul canabinoid – implicații în algeziologie". Ulterior, am publicat câteva materiale pentru informarea publicului larg, pentru a reveni cu un material bine documentat în săptămânalul „Viața medicală" din 18.10.2013, intitulat „Potențialul terapeutic al canabinoizilor: o evaluare necesară" . După ce, în studiul menționat, prezentam date farmacologice (inclusiv o clasificare originală) și utilizările terapeutice ale canabinoizilor, treceam în revistă experiența de decenii a unor țări precum: Canada, SUA, Israel, Germania, Spania, Olanda și Republica Cehă. În finalul materialului propuneam următoarele:

- Flexibilizarea legislației în domeniu, care să permită facilitarea accesului la preparatele medicamentoase, aflate deja în uz în țările dezvoltate;

- Organizarea, sub egida Ministerului Sănătății, a unui colectiv de profesioniști, care să stabilească afecțiunile în care este prioritar să se utilizeze aceste produse;

- Informarea personalului medical și a pacienților asupra utilizării canabinoizilor și a aprecierii raportului risc-beneficiu, în cazul includerii în schemele de tratament a acestor produse farmaceutice;

După cum se vede, nimic nou sub soare", notează cunoscutul specialist, pe pagina sa de Facebook.

„Să nu confundăm utilizarea medicală cu cea recreațională”

„Ca unul care urmărește de mai bine de trei decenii posibilitățile farmacoterapiei cu analgezice, pot afirma că nu există un „glonț magic" pentru durere și că orice achiziție, care se adaugă la arsenalul existent, nu este decât binevenită. Nu cred că este cazul să facem confuzie între utilizarea medicală, care mi se pare foarte utilă și utilizarea recreațională, care este o problemă mai vastă și care ține de evoluția culturală și socio-politică a țării. A nu se uita, totuși, că în timp ce pagubele produse de consumul de marijuana sunt relativ neînsemnate, cele produse de utilizarea cronică și excesivă de alcool consumă substanțial din bugetul statului. Am căutat să limpezesc aceste aspecte privind utilizarea medicală a canabinoizilor, întrucât nu pot, privind în jur, să ignor ceea ce marele Goethe spunea: „Nimic nu-i mai înspăimântător decât ignoranța activă". Țin să precizez că nu am niciun interes personal în promovarea utilizării medicale a derivaților de canabis, exceptând afirmația mai veche pe care o reamintesc: „Atât timp cât există DURERE, nu trebuie precupețit niciun efort pentru alinarea acesteia", conchide profesorul universitar emerit dr. Ostin C. Mungiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel