Dr. Mircea Dediu (Sanador): Sunt situații în care radioterapia trebuie adresată cu intenție de vindecare

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Aparatul de radioterapie poate fi poziționat în jurul pacientului astfel încât fasciculul să atingă exact zona dorită. FOTO: SANADOR;
Aparatul de radioterapie poate fi poziționat în jurul pacientului astfel încât fasciculul să atingă exact zona dorită. FOTO: SANADOR;

Dr. Mircea Dediu, coordonatorul Centrului Oncologic de la Spitalul Clinic Sanador, a vorbit la dezbaterea organizată de trustul de presă DC Media Group despre radioterapie.

Dr. Mircea Dediu, coordonatorul Centrului Oncologic de la Spitalul Clinic Sanador, a vorbit la dezbaterea „HEALTH ROMÂNIA 2021: Provocări pentru sistemul sanitar românesc”  organizată de trustul de presă DC Media Group despre radioterapie și medicamentele de ultimă generație folosite în oncologie.

Potrivit lui, nivelul de iradiere este esențial pentru a realiza dezideratele unei radioterapii moderne. „În primul rând discutăm aici despre radioterapia care se face cu intenție curativă. Sunt situații, în special în cancerele de sferă ORL, cancerele de col uterin și cancere pulmonare incipiente, pentru care radioterapia trebuie adresată cu intenție de vindecare, ca să spunem așa. Pentru asta trebuie să ai posibilitatea să administrezi o doză cât mai mare de iradiere pe țesutul tumoral, dar în același timp să poți proteja țesuturile, normale pentru că asta este una dintre problemele esențiale ale radioterapiei: faptul că odată cu tumora se iradiază și țesutul normal care suferă și creează efecte secundare care câteodată limitează posibilitățile de administrare  a ceea ce se cheamă doze optime în cadrul volumului țintă dorit.

Pentru asta – fără  o tehnologie care să permită aceste obiective nu poți să realizezi, oricât ai dori.

La Sanador, într-adevăr, există pe de o parte aparatele care emit razele - au posibilitate de a modela fasciculul respectiv în funcție de planingul care s-a făcut - și pe de altă parte, alcătuirea planului de iradiere este făcut cu softul de ultimă generație care, împreună cu aparatele, realizează ceea ce spunea, administrarea unor doze cu eficiență maximă, reducând pe de altă parte și expunerea țesuturilor normale”, a spus el în cadrul dezbaterii.

Există tratamente,  mai spune medicul, care sunt intrate relativ recent în uz.

„Din punct de vedere al tratamentelor sistemice, există,într-adevăr, mai multe molecule pe care - să le numim – inovatoare, în sensul că sunt intrate de curând în uz pe de o parte, iar pe de altă parte, principiul de acțiune este și el inovator. Am în vedere aici tratamentele molecular țintite, medicamente care sunt special configurate să atace niște ținte, aparte, care sunt acele mecanisme care susțin și promoveză dezvoltarea tumorală”, a mai explicat medicul, vorbind despre medicamentele noi folosite în oncologie.

Detalii despre acest subiect găsiți în materialul video atașat

Youtube video image

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel