Dr. Mihai Craiu, îngrijorat de o epidemie de varicelă: Hepatita misterioasă pierde din popularitate. Variola maimuței, fără motive majore de panică

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
dr mihai craiu ingrijorat de o epidemie de varicela. FOTO Pexels @ samer daboul
dr mihai craiu ingrijorat de o epidemie de varicela. FOTO Pexels @ samer daboul

Dr. Mihai Craiu și-a arătat îngrijorarea cu privire la o eventuală epidemie de varicelă. Anual sunt confirmate, în România, 30.000 de cazuri. 

Nici nu trece o alarmă medicală că vine o alta. După mai bine de doi ani de pandemie cu noul coronavirus, în luna aprilie a fost rândul hepatitei de cauze necunoscute, iar din luna mai variola maimuței este cea care ține populația în suspans.

Potrivit medicului Mihai Craiu, nu aceasta din urmă ar trebui să îi alarmeze pe români, ci o eventuală epidemie de varicelă (vărsatul de vânt). 

Care este schema de vaccinare pentru adulți. Azoicăi: Vaccinul care trebuie repetat din 10 în 10 ani! Încercăm să-l avem și în România

Într-o postare făcută pe contul de socializare, medicul pediatru și-a argumentat afirmația.

”Bună dimineața. În ultima vreme au existat incidente medicale care au crescut gradul de emoție. Hepatita "de cauză misterioasă" (de fapt cazuri de insuficiență hepatică gravă, cu evoluție rapidă) a fost și pare a pierde din "popularitate"...

Acum variola maimuței... Vorbim, totuși, de un număr foarte mic de cazuri, în jur de 100, în țările non-endemice (adică acele țări unde maladia NU există de obicei).

Care sunt țările unde există această maladie în mod obișnuit?

Acestea sunt: Benin, Camerun, Republica Centrafricană, Republica Democratică Congo, Gabon, Ghana (doar la animale), Coasta de Fildeș, Liberia, Nigeria, Congo, Sierra Leone și Sudanul de Sud.

Deoarece boala se transmite prin contact apropiat cu un bolnav (prin fluide biologice sau respirând foarte aproape de cineva infectat, pacient ce tușește) și a fost descrisă acum în special la adulții cu o anumită orientare sexuală nu cred că sunt motive majore de panică”, a scris Mihai Craiu pe Facebook.

Medicul care a ”inventat” variola maimuței în Rădăuți a ajuns la Psihiatrie. Colegii s-au plâns conducerii spitalului

Ce îl îngrijorează pe medic

”Dacă totuși ar trebui să vă îngrijoreze ceva, acest ceva este numărul uriaș de cazuri de varicelă din România. Cazul de la Rădăuți, ce ar fi fost suspectat ca fiind unul de variola maimuței, era de fapt un caz de varicelă la adult, varicelă luată de la copiii din anturaj.

Peste 30.000 cazuri în fiecare an, toate prevenibile.Dacă sunteți extrem de îngrijorați de situație, deși nu este cazul acum, discutați cu medicul dvs despre vaccinarea împotriva varicelei (dacă nu ați avut boala dvs sau copiii dvs) și informați-vă din surse oficiale, cum ar fi Institutul Național de Sănătate Publică - CNSCBT”, a continuat medicul, urându-le urmăritorilor ”să fie sănătoși”.

”Boala copilăriei”, de care nimeni nu scapă

Reamintim că varicela este una dintre ”bolile copilăriei” pe care fiecare o face, în copilărie sau la maturitate, și care poate fi prevenită prin vaccinare cu vaccin antivaricelă, ce se administrează începând cu vârsta de 9 luni, urmând ca a doua doză să fie administrată în jurul vârstei de 4, maxim 6 ani.

Marele beneficiu al vaccinării antivaricelică este întocmai faptul că previne contactarea bolii și oferă protecţie de lungă durată. Pe de altă parte, vaccinarea varicelică este esențială deoarece, odată contactat, virusul rămâne în organism (fiind de tip ARN), și poate cauza Zona Zoster (Herpes Zoster) în cazul unei imunități deficitare.

Conform studiilor efectuate, vaccinul antivaricelă este considerat sigur şi eficient în proporție de 95%, în cazul unei singure doze.

Vezi și: Erupția pe piele, de la cauze la tratament. Medic: Sunt mai multe alergii

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel