Dr Mihai Craiu: febra și roșu în gât la copii, când e CU ADEVĂRAT nevoie de antibiotice. STUDIU ROMÂNESC

Dana Lascu |
Data publicării:

Cunoscutul medic pediatru Mihai Craiu spune la fiecare început de an școlar începe nebunia cu puseele de febră și roșu în gât la copii. Deși mai toți primesc antibiotice, doar aproape 30% dintre ai au cu adevărat nevoie de acest tratament. 

„Mai este foarte puțin până va începe școala. Și până când o să înceapă să crească semnificativ numărul de copii cu boli febrile și „roșu în gât”.

În România foarte multă lume crede că faringita se tratează cu succes doar folosind antibiotice. Mulți din cei care cred acest lucru neagă rezultatele studiilor internaționale care dovedesc eroarea lor. Principalul argument fiind „la noi este altfel, nu este ca în SUA, UK, Germania sau altundeva”.

Acest studiu (link direct studiu), publicat în Journal of Global Infectious Diseases este realizat la noi. În INSMC, în București, în România.

Colectivul coordonat de colegul meu dr Victor Miron analizează 4.627 de copii diagnosticați cu „roșu în gât” în Compartimentul de Primiri Urgențe al INSMC.

Ce aflăm din articolul acceptat de o prestigioasă publicație medicală internațională?

Că în România este FIX ca în alte țari din lume. Doar 29.9% din acești copii aveau faringită streptococică. Dovedită prin investigații. 

MESAJ DE LUAT ACASĂ – „roșu în gât” are rareori nevoie de antibiotic pentru a se vindeca. 

Un test rapid de detecție este ieftin, ușor de făcut și poate scuti un copil de tratamente inutile cu antibiotice.

Chiar și „bătrânul” protocol al Societații Române de Pediatrie (de acum 9 ani) precizează același lucru (link direct protocol)

Antibioticele sunt excepționale, atunci când sunt utilizate corect. Utilizate greșit produc efecte adverse cel puțin la fel de grave ca și boala în sine” a scris dr Mihai Craiu, pe pagina de Facebook intitulată Spitalul Virtual pentru Copii. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel