Într-o analiză postată pe pagina sa de Facebook, medicul pediatru Mihai Craiu detaliază informațiile care există în acest moment despre modul în care infecția cu noul coronavirus afectează copiii.
„În contextul în care țari precum Israel, Finlanda, Franța, Germania, Olanda, UK au redeschis, sau pregătesc redeschiderea școlilor, este necesar un comentariu asupra datelor disponibile privind SARS-CoV-2 și mitul ce sustine că "un copil nu transmite boala in comunitate". Iată ce scrie dr Mihai Craiu
O știre de presă, publicată sub un titlu senzațional - "Safe as houses: COVID-19 study clears NSW schools for student return" - a avut o mare audiență săptămâna trecută. LINK ȘTIRE
Aceste articole au răspândit o generalizare eronată asupra datelor preliminare ale studiului australian menționat. Studiul privind raspândirea noului coronavirus, în mediul școlar, a fost efectuat in 15 unități de învățământ primar si gimnazial din New South Wales. Sunt prezentate 18 cazuri (9 profesori și 9 elevi) si se emite concluzia că nu exista dovezi despre transmiterea bolii de la școlari la profesori.
Chiar așa să fie?
Un studiu recent publicat in Science (LINK STUDIU) documentează că există aparent o susceptibilitate de 3 ori mai mică a copilului la achiziția noului coronavirus, față de adult. Dar copiii respectă puțin/deloc regulile de distanțare socială si interacționează „riscant" cam de 3 ori mai frecvent decât adulții, motiv pentru care riscul de infecție, în ansamblu, este similar.
Un ultim argument ce demontează lipsa posibilității transmiterii SARS-CoV-2 de la copil, în comunitatea de adulți, este articolul publicat de celebrul virusolog german, Dr Christian Drosten, de la Universitatea de Medicina Charité din Berlin.
Autorii au arătat că încărcătura virală cu SARS-CoV-2, in secretiile copiilor studiați, a fost similară cu cea de la adulții bolnavi. Experții germani au studiat 47 copii infectați, cu vârste între 1 și 11 ani, și au consemnat că 68% din aceștia aveau semne minime de boală”, notează medicul pediatru.
Concluzia sa este că măsura de închiere a școlilor a fost benefică.
„CONCLUZIA - închiderea școlilor a contribuit la aplatizarea curbei si a scăzut cu 40-60% rata de transmitere in comunitate a COVID-19. Vor trebui căutate strategii pentru a modifica tipul de interacțiune "riscantă" in populația pediatrică anterior deschiderii școlilor. Până la "relaxare" trebuie să respectăm regulile actuale și sa căutam soluții”, a mai arătat dr Mihai Craiu
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.