Cunoscutul medic nutriționist Mihaela Bilic spune că pur și simplu nu o mai interesează ce dietă e la modă, pentru că omenirea (dar în mod special europenii), experimentează un paradox.
Oamenii, un fel de masochiști?
„Într-o lume în care avem o abundeță alimentară care nu are egal și nu are precedent în istoria omenirii, oamenii vor să mănânce după o dietă, să fie restricționați, să fe certați, să fie mâncarea cântărită, să fie mesele la ore exacte și eventual chiar și combinațiile să fie unele sofisticate, ca să nu spun aberante. Și nu știu de ce atunci se simt mai în siguranță, că parcă ar fi luați în grijă de cineva și ar avea binecuvântarea acelei mese, pentru că altfel se pare că noi de capul nostru parcă am avea un soi de amnezie generală, ni s-a șters memoria, ni s-au șters instinctele. Este ca și cum a mânca nu mai este o abilitate înnăscută, ci trebuie să te duci la școala de învățat să mănânci și să ai un „antrenor", dacă se poate permanent, care să îți facă aceste rețete miraculoase. Eu aș spune că e foarte mult marketing și da, la bază stă această neputință – că aici este capcana – această neputință a noastră, a oamenilor, de a ne abține și de a fi moderați în relația cu mâncarea", a explicat Mihaela Bilic, invitată la Mădălin ionescu Show.
Nutriționistul spune că nu am fost creați să mâncăm în fiecare zi, și că nu ne-ar strica să avem săptămânal o zi de post negru. Dar, asta nu înseamnă că o să scăpăm de poftă și n-o să ne mai fie foame.
„Natura ne-a creat toate această pulsiune și atracție către mâncare. Asta înseamnă – atenție – să fii normal, că de multe ori oamenii se consideră bolnavi și lipsiți de voință când spun „sunt mâncăcios și pofticios". Așa trebuie! Foamea este o senzație cu care natura ne-a înzestrat, o senzație care este neplăcută, e un disconfort, nu dispare, nu putem uita de ea. și la fiecare trei ore, indiferent cât am mâncat sau n-am mâncat, ea revine. (...) Foamea bate orice alt instinct", a subliniat nutriționistul.
Combinația bombă pentru siluetă
Marele pericol pentru siluetă a apărut acum circa 10.000, odată cu cerealele, arată Mihaela Bilic.
Declicul s-a produs, practic, „în momentul în care noi am dat de gustul amidonului, pentru că până atunci erau doar fructele singura noastră sursă de dulce din natură și să nu uităm că ele erau rare, puține și acrișoare. Nu vorbim de fructele pe care le avem azi. Am gustat ieri o boabă de strugure - ce caută strugurele în luna mai nu mai contează – era atât de dulce că aveam impresia că a fost pus pe el o peliculă de zahăr, grețos de dulce".
Nu e de mirare, așadar, că la aproape orice fel de dietă te-ai uita, dacă înveți să citești printre rânduri și să vezi care-i sunt principiile de bază, vei constata că ea va limita cerealele și produsele din cereale.
„Nu există dietă care să nu limiteze carbohidrații și făinoasele, pentru că din combinația de grăsime cu făinos ne îngrășăm foare ușor, adică din asta știe organismul nostru să facă foarte repede grăsimi. Știe să facă grăsime și din făinoase, carbohidrați, fără nicun strop de grăsime alimentară, prin mecanismul insulinic. Adică noi când mâncăm, fie că mâncăm făinoase, fie că mâncăm zahăr, ne crește nivelul glicemiei. (...) Dacă diabeticii își pierd picioarele, trebuie să înțelegem să zahărl ne face rău. Fac un apel către toată lumea: zahărul, în sânge, distruge toate organele! Atunci de ce credeți că el, consumat sub forma unei prăjituri, nu face același rău? (...) Nu caloriile sunt problema, ci această păcătoasă de moleculă care se numește fructoză, care - atenție! - se găsește și în fructele consumate în cantitate mare, este și în alcool. Pentru că fructoza când ajunge în organism, nicio celulă nu o poate consuma, se duce exclusiv în ficat, și ficatul, bietul, nu știe să facă din ea decât alcool. Și atunci de asta tot spun că un pahar de bere este egal cu un pahar de suc proaspăt, fresh".
Dar de ce nu se îngrașă italienii?
Dar sunt nații care prin definiție consumă cantități mari de paste făinoase. Spre exemplu: italienii! Ei, de ce nu se îngrașă?
„Italienii nu se îngrașă mâncând paste din mai multe motive. Unul, pentru că sunt paste din grâu dur (...) Și al doilea secret este sosul. Ei folosesc sos extrem de puțin și chiar dacă este pus ulei de măsline, sunt 1-2 linguri. Secretul stă în sos. Și mai e și cantitatea. Cu greu umpli două palme, aș spune undeva la 50-60 de grame, dintr-o porție de paste de-a lor. Pe când noi, românii, când facem paste, ne place să fie și multe și dacă se poate extrem de bogate în sos", a mai spus dr. Mihaela Bilic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.