Dr Mihaela Bilic: Ce dăm copiilor de mâncare pentru la școală? Nebunia pachețelului

Dana Lascu |
Data publicării:

Odată cu începerea noului an școlar, pe lângă problemele legate de traficul aglomerat, rechizite și uniforme (unde e cazul), părinții au și o altă dilemă: ce alimente sănătoase să le dea la pachet școlarilor. Cunoscutul nutriționist dr Mihaela Bilic explică:

„De câteva zile s-a sfârșit cu liniștea din trafic- au început școlile! Dar s-a sfârșit și cu liniștea părinților- cu toții se întreabă necontenit „ce punem în pachețelul pentru școală?" Recunosc că nu există un răspuns simplu, ca și cum ar fi ceva simplu când vine vorba de copii. Alimentația corectă, sănătoasă, perfectă pare să fie preocuparea centrală a oricărui părinte. Nu-i greșit, aș spune, cu condiția ca nu cumva de grija mâncării să uităm de alt aspect, infinit mai important: echilibrul emoțional, atașamentul sigur, comunicarea liberă și dragostea necondiționată- elemente fără de care un copil nu poate fi "bine crescut", atrage atenția dr Mihaela Bilic.

Bine hrănit sau idealism alimentar

Cunoscutul nustriționist atrage atenția părinților să nu cadă în capcane și să nu forțeze copiii să mănânce „de dietă", pentru că ei sunt în creștere, consumă multă energie și au nevoie de o alimentație adecvată.

„Dar înapoi la „bine hrănit", subiectul despre care pot să-mi dau cu părerea. Am auzit tot felul de bazaconii și aberații cu privire la alimentația copiilor, multe dintre recomandări fiind făcute de nutriționiști ne-medici, care nu fac nicio diferență între curele de slăbire dedicate adulților și alimentația necesară unui copil în creștere. Tocmai pentru că toată lumea vă spune ce să faceți, eu aș vrea să vă recomand ce să NU faceți, în ce capcane ale idealismului alimentar, perfecționismului nutrițional și ortorexiei psihice să nu cădeți", punctează medicul. Iată ce ne recomandă ea să nu facem:

Nu e obligatoriu să mănânce după program „de dietă"

- „Cele 3 mese+2 gustări zilnice NU sunt obligatorii, cu excepția situației în care copilul este slăbănog, foarte activ (ca efort fizic) și spune că îi e foame; în prezent s-a renunțat la gustarea de ora 10-11 (dacă există mic dejun) și se practică gustarea de ira 16-17, dar numai când e justificată de foame!!"

Cantitatea și calitatea contează

-„NU există alimente sănătoase și nesănătoase, totul ține de cantitate; mezelurile și brânzeturile sunt concentrate de carne/lapte, de aceea se mănâncă în cantitate mică (2-3 felii); dulciurile și zahărul sunt produse adresate plăcerii, de aceea se mănâncă rar/ocazional; băuturile răcoritoare (naturale sau carbogazoase) nu sunt apă, ci desert, deci tot rar se consumă și ele."

Alege cel mai mic rău

-„Alegeți întotdeauna răul cel mai mic, acceptați compromisul: mai bine pufuleți decât chips-uri, mai bine chips-uri decât suc, mai bine covrig decât stick-suri, mai bine stick-suri decât baton de ciocolată, mai bine baton de cereale decât baton de ciocolată etc. Colectivitatea expune copiii la multe tentații, nu fiți absurzi crezând că sănătatea lor va avea de suferit dacă vin în contact cu astfel de produse, important e să NU facă un obicei din consumul lor"

Copiii nu fac cură de slăbire

-„Copiii NU trebuie puși la cură de slăbire și nici alimente interzise nu trebuie să aibă, orice lucru interzis va fi dorit în familiile cu copii supraponderali trebuie făcută ordine și disciplină în dieta familiei, cu toții urmând apoi niște principii corecte de alimentație echilibrată, ce vor avea ca rezultat slăbitul. Atenție, mâncatul emoțional la copiii cu probleme afective sau dificultăți de adaptare nu se rezolvă prin cură de slăbire!!"

Obsesia cu pachețelul

Toată obsesia aceasta a pachețelului pentru la școală e de fapt o falsă problemă, pe care părinții ar trebui s-o trateze relaxat, spune medicul.

„În loc să vă faceți multe griji pentru alimentația copilului vostru, sfatul meu e să vă relaxați, să dedramatizați situația și să relativizați problema mâncării: nu se îmbolnăvește nimeni dacă nu mănâncă corect, sănătatea, capacitatea intelectuală, succesul în viață și împlinirea copilului vostru nu depind de o farfurie cu mâncare. Încercați să vă ocupați mai atent de sufletul, decât de corpul lui, un copil schilodit emoțional va avea toate șansele să devină un adult cu probleme alimentare, sociale, profesionale, familiale. Mâncarea, indiferent cât e de bună, poate cel mult să vă garanteze că aveți un copil „bine hrănit". Dar asta, din păcate, nu înseamnă că este și un copil „bine crescut". Umpleți viața copiilor cu mișcare, comunicare, atenție, entuziasm și bucurie-nu vor mai avea nevoie de mâncare, fie ea sănătosă sau nu", notează dr Mihaela Bilic, pe pagina ei de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel