Dr Mihaela Bilic: Atenție la alimentele cu care înlocuiești carnea în POST. „Știm că din soia se face tot”

Dana Lascu |
Data publicării:
Legumele
Legumele

Medicul nustriționist Mihaela Bilic spune că trebuie să fim atenți la ce alimente consumăm în post. Ea arată că trebuie să evităm soia, pentru că „produce niște dezechilibre grave hormonale” și că alte alimente pot înlocui cu succes carnea. 

În Post renunțăm la proteinele animale, dar ca să scăpăm de senzația de foame, va trebui să le înlocuim cu proteine vegetale, pe care să le consumăm în anumite combinații. 

„Legumele nu țin de foame, deloc. Le ridicăm în slăvi acum, tocmai pentru că am ajuns într-o perioadă în care alimentația noastră este extrem de rafinată. Aș vrea ca mamele să înțeleagă că instinctul copiilor este să fie atrași spre mâncărurile care sunt sățioase, consistente și care ne ajută să creștem. Faptul că unui copil nu îi plac legumele în mod special, este o normalitate.

Automat, în post apar proteinele de origine vegetală. Bunica spunea că „fasolea e carnea săracului”, ca de altfel toate leguminoasele boabe – fasole, linte, năut, mazăre, mai nou, soia... Știm că din soia se face tot.

Uram salamul de soia pe vremea lui Ceaușescu, iar acum mâncăm soia în toate formele. Mă uit cu disperare că este atât de ieftină, de probabil... modificată genetic, de accesibilă, încât din păcate, toți producătorii din industria alimentară folosesc proteinele din soia ca să dea viață consistentă unui produs de post.
Mai nou, proteina din mazăre este mult mai valoroasă, tocmai că nu e modificată genetic și pare că vine pe o siguranță din punct de vedere hormonal.

Consumul de soia produce niște dezechilibre grave hormonale. Ea are niște fitoestrogeni aproape identici cu estrogenul uman, și atunci, în caz de consumare, chiar putem să ne dăm sistemul endocrin peste cap.

Atenție mare! Aceste proteine vegetale, tocmai pentru că sunt vegetale, sunt de calitatea a doua. Nu au toți aminoacizii esențiali prezenți, așa cum sunt proteinele de origine animală, care sunt complete.

Ele trebuiesc combinate. Adică proteinele de origine vegetală din leguminoase, trebuie într-un mod firesc - chiar dacă ni se pare un pleonasm – combinate cu cereale.

Deci, noi când mâncam fasole bătută pe pâine era o chestiune corectă, când italienii fac paste sau orez cu mazăre, sau cu fasole boabe e corect... apoi pun leguminoase în rizoto. În Mexic, iată, se face fasolea boabe cu porumb, deci tot ce înseamnă asociere de leguminoase cu cereale, este extrem de corect nutritiv”, a explicat Mihaela Bilic, conform Antena3.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel