Dr Mariana Mărdărescu, medic primar boli infecțioase, șefa Compartimentului de Evaluare și Monitorizare a Infecției HIV- SIDA România, de la Institutul Mateș Balș din Capitală, a explicat la dezbaterea online dedicată Zilei Mondiale a HIV/SIDA, că între a fi infectat și a dezvolta boala e o uriașă diferență. Boala e periculoasă pentru că este asociată cu comorbidități, și de aceea e important ca tratamentul cu antiretrovirale să fie început cât mai repede după infectare. Ideea e că persoana infectată, dacă nu este testată și nu începe rapid introdus tratamentul antiretroviral, starea ei de sănătate se poate degrada odată declanșată SIDA, și se poate ajunge chiar la deces.
„Da, este o diferență categorică. Și de ce spun acest lucru? Pentru că în momentul în care o persoană, oricare, este „infectată”, trece printr-o perioadă în care trebuie să se gândească că a existat un factor de risc, să ajungă către actul medical, și în actul medical să se constate că din punct de vedere biologic este relativ echilibrată și nu sunt asociate boli. Într-un anume sens, dacă vreți, este exact ce se întâmplă în momentul de față vizavi de pandemia coronavirus sau epidemia, în România, de coronavirus. Adică discutăm de persoane cu așa-zisele comorbidități sau boli asociate. Și, ca urmare, trebuie gândit foarte bine, pentru că în momentul în care există noțiunea de risc, de factori de risc, persoana respectivă trebuie testată. Testarea presupune intrarea rapidă într-un act medical și în tratament specific antiretroviral. De altfel, în lume în momentul de față, și hai să ne referim strict la Europa, se vorbește de inițierea imediată a tratamentului antiretroviral. Deci, cu alte cuvinte, noțiunea de risc, de persoană care este infectată, cu o simptomatologie minimă, care dă de gândit doar celui cărui te adresezi, respectiv medicului care este avizat legat de fenomenul HIV/SIDA, și, sigur, evaluarea rapidă și introducerea rapidă la tratamentul antiretroviral”, a explicat dr Mariana Mărdărescu.
Persoanele cu HIV, speranța de viață normală
A avea boala SIDA înseamnă că în organism au început deja niște procese de degradare care potențează alte boli care sunt legate și care se dezvoltă odată cu infectarea cu HIV. Important de știut este că odată testată, o persoană infectată cu HIV care începe imediat tratamentul cu antiretrovirale poate ajunge să trăiască la fel ca orice altă persoană neinfectată.
„În momentul în care discutăm despre SIDA, din punct de vedere, dacă vreți, al clasificării internaționale, dacă deja depășim anumite limite, și anume apare o prăbușire din punct de vedere imunologic și în același timp se asociază cu o grămadă de boli care sunt caracteristice infecției HIV. Ca urmare, discutăm de infecție HIV și de SIDA, deși în momentul de față, internațional, se vorbește doar de infecția HIV și doar în anumite situații se vorbește de stadiul SIDA. Și de ce? Pentru că, în general, în Europa de Vest, sau hai să spunem în Comunitatea Europeană, pe continentul Nord-American și în Australia, în momentul în care o persoană este testată și se inițiază rapid tratamentul antoretroviral, ne gândim că această persoană va trăi nu mulți ani, ci foarte mulți ani. Practic, poate avea o viață normală, ca a unei persoane neinfectate. Deci, o limită de vârstă care depășește în momentul de față 65-70 de ani, fără să apară ceea ce înseamnă bolile asociate și prăbușirea din pucnt de vedere imunologic”, a punctat dr Mariana Mărdărescu.
Care sunt problemele în accesul la tratament declanșate de pandemia COVID, aflați din VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.