Spre exemplu, un act sexual neprotejat sau injectarea de droguri cu seringi care nu sunt de unică folosință ar trebui să ne dea de gândit că am putea fi infectați cu HIV. Din acel moment, persoana în cauză ar trebui să parcurgă anumiți pași pentru a afla dacă este sau nu infectată și pentru managementul bolii, în caz că ea se declanșează. Sunt pași vitali, pentru că rapiditatea cu care este început tratamentul este cea acare face diferența între viață și moarte, de multe ori.
„Când spun că trebuie să ne gândim la factorii de risc, spun că cu toții trebuie să ne gândim că poate să existe la un moment dat în viața cuiva un factor de risc. Acest factor de risc trebuie să vă ducă cu gândul la testare! Pasul următor după testare este luarea în evidență. După este introducerea rapidă în tratamentul antiretroviral, dar după ce i se explică persoanei respective, înainte și după testare ce înseamnă un rezultat pozitiv.
Pentru că, atenție foarte mare, simplul fapt că pe o bucată de hârtie primești un răspuns pozitiv sau negativ asta nu are o însemnătate foarte mare pentru mulți dintre noi, ci trebuie explicat acest lucru. Trebuie o gândire înainte și după testare, și acest lucru trebuie făcut de persoane specializate, introducerea în tratamentul antiretroviral, legătura cu actul medical, cu alte cuvinte cu o unitate sanitară și, sigur, o supraveghere în dinamică.
Dar revenind, foarte pe scurt, HIV sau SIDA înseamnă de fapt o clasificare internațională, care în momentul de față este puțin modificată, și anume într-adevăr, asimptomatici și simptomatologie ușoară, medie sau severă, până la SIDA, în funcție de anumiți parametri biologici, și, așa cum am spus, elemente de natură medicală, adică boli asociate”, a explicat, EXCLUSIV la dezbaterea online a DC Medical, ocazionată de Ziua Mondială de Lupt contra HIV/SIDA, dr Mariana Mărdărescu, medic primar boli infecțioase, șefa Compartimentului de Evaluare și Monitorizare a Infecției HIV- SIDA România, de la Institutul Mateș Balș din Capitală.
Ce campanii se conștientizare a pericolului HIV/SIDA se derulează în România și ce obstacole întâmpină pacienții din cauza pandemiei COVID-19, aflați din VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.