Dr. Maria Georgescu, directorul executiv al Asociației Române Anti-SIDA (ARAS), a explicat la Interviurile DC Medical și DC News cum au fost afectați acești pacienți – cronici, până la urmă – de pandemie.
„Este clar că ceva s-a schimbat. Spitalele de Boli Infecțioase din România sunt dedicate Covid-19 și au păstrat doar o secție în care persoanele seropozitive HIV vin să-și ia tratamentul lunar. Au fost și perioade, mai ales în aprilie și mai, în care s-au dat pe trei luni tratamentele, ca să reducă contactul și prezența oamenilor din spital”, a explicat ea.
De asemenea, ea a mai arătat că monitorizarea acestor pacienți a fost deficitară. „Pe de altă parte, e o afectare a zonei HIV pentru că bolnavii, persoanele infectate care sunt în tratament, n-au mai reușit să aibă o monitorizare corectă a tratamentului, sau nu și-au mai făcut CD4 de exemplu, care este o numărătoare, sau un mod prin care se verifică dacă sistemul imunitar funcționează bine. Nu și-au făcut CD4 de anul trecut, tocmai pentru că spitalul este dedicat întru totul Covid, și Balș, și Babeș, dar și Timișoara, Cluj, Iași și în toată țara.
Toate cele 10 centre HIV au transferat aparatele cu care se pot face teste acestea PCR și care multe sunt folosite în depistare Covid acum, deci, din perspectiva aceasta pot spune sunt probleme”, a mai spus medicul.
Detalii găsiți în materialul video atașat
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.