În primul rând, nu contează că sunt Sărbători, adulții au nevoie strict de trei mese pe zi, luate la distanță de cel puțin 4 ore una de alta. Evident, micul dejun și masa de prânz ar trebui să fie cele mai consistente, iar masa de seară să nu fie după ora 20.00.
Prima și cea mai importantă regulă, spune dr. Laura Ene, medic primar în diabet, nutriție și boli metabolice, este că nu mâncăm toate produsele la aceeași masă.
„O felie de cozonac, dimineața, la micul dejun, cu o cană de lapte, nu face rău nimănui și e suficient”, spune medicul.
Apoi, niciodată nu te așezi la nicio masă festivă pe stomacul gol. Adică nu e bine să te abții toată ziua, doar ca să te îndopi la masa de Crăciun sau la cea de Revelion. Îți vei forța stomacul să se umple și să se umfle cu o cantitate mare de mâncare pe care va fi obligat să o și digere, ceea ce îl va forța și îl va da serios peste cap.
„Nu contează dacă ești gazda unei astfel de petreceri sau dacă ești invitat. Poți apela la acest truc. Nu te înfometa cu gândul că te așteaptă un ospăț, pentru că foamea și pofta, în strânsă alianță, vor deveni cei mai mari inamici ai siluetei tale”, atrage atenția medicul Laura Ene.
Nu avem o singură masă, ci trei pe zi!
Practic, spune ea, trebuie să ne învățăm că masa de Crăciun nu e de fapt o singură masă. Avem trei mese în ziua de Crăciun, trei în a doua zi, și la fel și de Revelion. Deci nu trebuie să mâncăm la acdeeași masă tot ce am gătit.
Îți începi ziua cu un mic dejun normal, poate cu cantități mai mici, și îți respecți orele de masă. Astfel, la petrecere îți va fi mult mai simplu să alegi cu grijă și calm alimentele pe care le pui în farfurie.
Și da, chiar dacă ținem dietă, putem mânca și sarmale, și fripturi, și piftie, și caltaboș, și cozonaci, dar nu îtoate odată, și nu cu multă pâine albă și tot felul de adaosuri.
„Dacă vrei să mănânci sarmale, nu te oprește nimeni. Dar nu mănânci 10 sarmale, cu multă pâine albă și mai pui și friptură și o salata de boeuf și niște cozonac pe deasupra. Nu. La o masă mănânci patru sarmale, cu de două ori mai multă varză caălită pe lângă, cu o felie de pâine, și să nu fie din făină albă. Eventual o singură lingură de smântână dar să fie cu grăsime de 12%. La altă masă mănânci friptură, care să fie cât palma nu mai mare, cu un castron de salată sau legume și tot așa. Nu din toate în același timp, și nu ciugulim între mese. Pentru că, de fapt, asta ne îngrașă, cantitatea mare și faptul că nu ne facem poftele când trebuie” explică nutriționistul.
Pofta se face inteligent, nu te lupți cu ea
Pofta, explică ea, e absolut naturală. „Cu pofta nu te lupți, pentru că e o luptă piedută. Dar pofta ți-o faci inteligent. Dacă mă gândesc toată ziua la cât de bună e felia de cozonac, dar n-o mănânc că sunt la dietă - nu?! -, o să tot ciugulesc chinuită până noaptea târziu. Și, pe la miezul nopții, o să dau iama în cozonac. Și n-o să mănânc doar o felie, ci jumătate din cozonac, asta după ce am ciugulit toată ziua. Ce am rezolvat? Nimic! Cu pofta nu te lupți. Sutem oameni și n-am omorât pe nimeni, de ce să ne chinuim? Poți, eventual, să îți amâni pofta pentru diineață. Adică să-ți pui în gând că mâine dimineață, la micul dejun, o să mănânci o felie de cozonac și o să-ți faci pofta. E mai ușor așa și n-o să-ți dai dieta peste cap”.
Contează extrem de mult și modul în care mâncăm toate aceste alimente, spune nutriționistul. Fiecare îmbucătură trebuie savurată și mestecată încet și corect, „altfel cum îți dai seama ce gust au?”
Ciugulitul îngrașă!
Apoi, ciugulitul între mese e o mare problemă și, de fapt, așa te îngrași. „Chiar dacă ciugulitul vi se pare o variantă mai puțin consistentă, de fapt asta îngrașă. Ciugulind, nu vei reuși decât să te păcălești cu privire la cantitatea de mâncare pe care o consumi, pentru că iei puțin din una, iei puțin din alta, și tot așa, pierzi controlul cantității de mâncare. Și nici farfuriile mici nu sunt o soluție bună. Pentru că ai tendința să le tot umpli sau să le umpli cu vârf. Mai bine îți iei o farfurie normală și îți pui în ea câte o bucățică mică din tot ceea ce îți face cu ochiul de pe masa de Crăciun sau cea de Revelion. Apoi nu mai iei și a doua porție! Regula e să pui maximum o bucățică din fiecare și să fie jumătate de farfurie plină cu legume!”, subliniază nutriționistul.
Dr Laura Ene, care este și autoarea unui volum despre „Capcanele dietelor”, lansat în primăvară, la Bookfest de editura All, spune că și la alimentele recunoscute ca fiind „sănătoase” contează cantitatea.
„Uleiul de măsline e sănătos - nu?! - dar are și multe calorii. Trei linguri de ulei pe zi, nu mai mult. Nucile, semințele și sâmburii, la fel. Dacă treci de suta de grame, caloriile cresc vertiginos. Și riști ca doar din doi pumni de sâmburi să aduni calorii cât pentru o zi întreagă”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.