Dr. Laszlo Attila de la Comisia de Sănătate a Senatului spune că s-ar ar vrea ca ceilalți deputați să perfecționeze sau să aducă îmbunătățiri legii vaccinării, care a trecut deja de senat.
"Să aducă acele competări și clarificări care se impun. E adevărat, nu este o lege perfectă dar este perfectibilă. Vă vorbesc în calitate de pediatru, soția mea este tot pediatru, iar copii noștri n-au fost nicio zi la spital, datorită faptului că au primit toate vaccinurile impuse pentru vârsta lor. Și acum, cu nepotul meu, toată lumea se miră de câte vaccinuri are în carnet, pentru că le-a primit inclusiv pe cele care sunt opționale", a declarat Laszlo Attila.
Vaccinarea împotriva cancerului de gât
Potrivit acestuia, ar trebui dezbătute mai amplu situația vaccinării împotriva cancerului de gât la bărbați. "Avem la ora actuală dinsponibile două vaccinuri: unul obligatoriu și unul opțional, care este pentru cancer, iar aici mă refer la Hpv și hepatita B. Cred că ar fi bine de creat acele condiții să se poată vaccineze si să se poată face la niște costuri rezonabile. Pentru că tot evităm această discuție, vaccinarea persoanelor în vârstă. Dar ce facem cu acele persoane care vor să prevină de exempluu, cancerul de gât. Vorbim de cancerul de col uterin dar evităm să vorbim despre cancerul de gât la bărbați sau chiar la femei. Tot papiloma virus, și avem la dispoziție acest vaccin", a mai spus acesta.
Vaccinurile din farmacii
De asemenea, Laszlo Atilla a adus în dezbatere și situația achiziționării vaccinurilor de către pacienți, care, spune acesta, ar fi mult mai facilă în unele tări, fiind puse spre vânzare chiar în farmacii. "Sunt două aspecte din lege, problema vaccinării in farmacii. Sunt țări care au acest mecanism bine pus la punct. Cel care dorește să își cumpere, poate să o facă și i se poate administra chiar în farmacii. Și o altă prombemă, și ar trebui să ne gândim un pic mai serios la acest aspect, desființarea circumscripțiilor pentru copii. În această clipă suntem în situația în care, mai ales în mediul rural, unde avem puțini copii, unde medicii de familie au aproximativ 2000 de pacienți pe listă, cu un număr scăzut de copii", a explicat acesta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.