"Cred că sunt unul dintre cei mai monitorizați pacienți de cardiomiopatie. Trebuie să le mulțumesc dr. Vinereanu, dr. Dobreanu. Sunt monitorizat în mod direct de nora mea care este cardiolog. Și dacă nu ar fi fost ei și nu ar fi fost colectivul de la Spitalul Universitar probabil să nu aș sta la această masă", a spus Dr. Laszlo Attila, Secretar Comisia pentru sănătate, Senatul României, în cadrul dezbaterii DC Media Group, Pompează Viață #CardiomiopatiaContează.
Dr. Laszlo Attila a vorbit despre experiența sa ca pacient monitorizat în mod intens pentru cardiomiopatie și recunoaște că este unul dintre cei mai monitorizați pacienți.
Dr. Laszlo Attila și-a exprimat recunoștința pentru medicii săi, dr. Vinereanu și dr. Dobreanu, precum și pentru colectivul de la Spitalul Universitar.
El a vorbit despre faptul că a făcut sport de performanță încă din copilărie și consideră că acest lucru a contribuit la pronosticul său favorabil.
"O spun ca om care a făcut sport de performanță de la 5 ani până la facultate. Și dacă nu aș fi făcut-o atunci, probabil că și pronosticul meu ar fi fost mult mai slab. Cred că sunt situații în viață când nu ai ce face, nu le poți evita.
Eu am făcut o cardiomiopatie dilatativă cu tulburări de ritm după o miocardită, după o boală respiratorie și asta e. Am fost monitorizat și cred că sunt printre puținii care se pot duce la schi cu acordul nevestei cu cardioloaga. Nu mă mai duc singur să nu am surprize.
Lăsând gluma la o parte, am stat 10 zile în spital și am avut câteva șocuri culturale.
Timp de 10 zile într-o instituție de 100 de paturi, mi-au ajuns cele 2 mâini să număr pacienții mai în vârstă decât mine. Și atunci, când așteptam la Terapie Intensivă, când speram că am dat de unul mai în vârstă decât mine, am văzut tineri de 19 ani, de 20 de ani, de 35 de ani, într-o instituție care atunci când are ziua de internări este ca o fabrică și se perindă zeci și sute de oameni care vin cu astfel de probleme", a mai spus el.
Dr. Laszlo Attila subliniază importanța unei abordări multidisciplinare în tratamentul bolilor cardiovasculare.
"Ceea ce ține de abordarea holistică și multidisciplinară și subliniez, medicii mi-au prezentat evoluția tratamentelor de-a lungul timpului.
Eu trebuie să le mulțumesc colegilor endocrinologi și a colegilor de la Institutul national de endocrinologie C. I. Parhon, pentru că nu este atât de simplu. Apar tot felul de complicații endocrine din cauza tratamentului sau probleme legate de diabet și prediabet din cauza medicației.
Ceea ce ține de un alt aspect, țin minte că eram testați în fiecare an.
În zilele noastre, nu vă ascund că de multe ori mi se solicită intervenția pentru a găsi cardiolog pediatru. La copii care sunt trimiși ca să fie testați sau să li se facă un control cardiologic pentru că urmează nu știu ce competiție și li se solicită acest lucru. Mai apar situații care nu sunt încă rezolvate, dar cred că aici, atunci când vorbim de o strategie și o abordare multidisciplinară și holistică, mai avem mult de lucru", a mai spus Dr. Laszlo Attila.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.