Dr Gindrovel Dumitra a vorbit despre vaccinarea împotriva meningitei, o boală care produce tragedii în rândul copiilor și a adolescenților.
"Împotriva meningitei avem deja vaccinuri care sunt incluse în programul național și aici dacă ne referim doar vaccinul pneumococic și vaccinul împotriva hepatitei B, cred că acoperim o plajă importantă din numărul de cazuri de meningită, care pot sa apară anual și care pot fi prevenite astfel. Începând cu anul trecut, avem disponibil în România și vaccin împotriva meningococului, cel care este responsabil de apariția meningitei meningococice, acea boală, care, de obicei, surprinde părintele și copilul, deoarece debutează cu simptome total nespecifice, iar în momentul în care, orientarea clinică, a noastră, a practicienilor, se duce către meningita pneumococică, poate să fie, uneori, prea târziu", a explicat medicul.
Mai mult, medicul a adus clarificări cu privire la vaccinurile necesare împotriva acestei boli, deoarece, unele persoane cred că dacă au vaccinat copilul împotriva pneumococului, au rezolvat și meningita.
"Este nevoie de mai multe vaccinuri, dar trei le avem disponibile, cel puțin în acest moment. Două în programul național și unul care din păcate, nu este în acest moment în programul național", a arătat acesta.
Potrivit acestuia, o grupă cu risc major o reprezintă adolescenții, iar aceasta se întâmplă îndeosebi din cauza comportamentul social pe care îl au.
"Spuneam mai devreme că există această grupă la risc, suplimentară, și anume grupa adolescenților, care creează o particularitate pentru această boală. În România am avut cazuri sporadice care au fost raportate. Vreau să vă spun că tragedii au fost, de-a lungul timpului, în diverse campusuri universitare sau cămine de liceu, atunci când adolescenții, această grupă la risc, care dorește să împărtășească atât cunoștințele cât și microfonul, să zicem, poate să determine, la un moment dat, apariția unor epidemii cu meningococ, care pot fi fatale pentru un număr semnificativ de tineri", a subliniat Dr Gindrovel Dumitra.
Vestea bună este că există produse pentru vaccinarea oricărei grupe vulnerabile, de la nepoți, la bunici.
„Avem produsele disponibile pentru vaccinarea unui sugar, dar avem și produse care pot fi administrate pentru adolescenți dar și pentru vârstnici. Iar acest fapt este semnificativ, pentru că, de multe ori, asistăm la tragedii în zona vârstnicului, atunci când nepotul poartă acest microorganism, meningococul, care se poate găsi la nivelul mucoasei nazale, și îl aduce acasă, la bunic, care poate să dezvolte o formă severă și putem să-l pierdem", a mai spus acesta.
Urmărește interviul integral, mai jos.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.